Vánoční dortíčky ve variantě išlské i babiččině

12.12.2024 Český zahrádkářský svaz, z.s.

Dvě kolečka, mezi nimi náplň, nahoře čokoládová poleva s mandlí nebo jádrem vlašského ořechu. Takto skládané cukroví skutečně připomíná miniaturní dortíčky.

Ischelské dortíčky

Zdroj: schutterstock.com/canva.com

Cukroví pojmenované podle rakouského lázeňského městečka Bad Ischl proslulo oblibou, které se těšilo ve zdejší císařské letní rezidenci. Zatímco František Josef si cukroví vozil do Vídně z letního pobytu, v Česku se dortíčky staly součástí nejoblíbenějších druhů vánočního cukroví. A tak je přirozené, že se objevují ve zdomácnělých odrůdách a s volnějším pojmenováním.

Babiččiny dortíčky

Těsto

  • 200 g hladké mouky
  • 90 g moučkového cukru
  • 20 g másla
  • 1 vejce
  • lžíce medu
  • ½ bal. kypřicího prášku
  • 30 g bramborové moučky

Náplň

  • 1/8 l mléka
  • lžíce hrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • lžíce likéru nebo příchuti

Poleva

  • 1 citron
  • moučkový cukr

Na zdobení

  • půlené vlašské ořechy, kandované třešně nebo podle vlastní fantazie.

Vypracujeme těsto. Med do těsta dáváme tekutý (rozehřátý). Z těsta vykrájíme kolečka a upečeme.

Z mléka a mouky uvaříme kaši. Zvlášť umícháme cukr a máslo. Přidáme vychladlou kaši a utřeme. Přidáme lžíci likéru, rumu nebo dle chuti.

Polijeme polevou a zdobíme.

Ischelské dortíčky

Těsto

  • 210 g hladké mouky
  • 20 g kakaa
  • 70 g moučkového cukru
  • 40 g mletých neloupaných mandlí
  • 140 g másla
  • citronová kůra
  • špetka vanilky
  • na špičku nože mleté skořice

Na ozdobu

  • rozpůlené oloupané mandle

Náplň

  • 100 g cukru
  • 3 lžičky tuzemáku
  • 100 g rybízové marmelády
  • 150 g opražených rozmixovaných lískových oříšků

Z mouky, kakaa, cukru, mandlí, másla a koření vypracujte hladké těsto, zabalte do potravinářské fólie, nechte v chladničce uležet do druhého dne.

Z plátu vyváleného těsta vykrajujte kolečka a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 170 °C 8 minut. Nechte vychladnout.

Polovinu koleček potřete nádivkou a druhou přiklopte.

Namáčejte cukroví vrchním dílem do rozehřáté čokoládové polevy.

Ozdobte půlkami mandlí a nechte zaschnout.


Zdroj: Český zahrádkářský svaz, z.s. (čerpáno: izahradkar.cz)

 

Recepty Vánoce




Informace (nejen) pro prarodiče

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze bez ohledu na počet svíček na vašem dortu. Pokud nám dáte svůj e-mail, slibujeme, že jej budeme používat k zasílání důležitých nebo zajímavých sdělení. Prosíme, zkontrolujte si svoji emailovou schránku, kam jsme poslali potvrzovací e-mail.

© 2024 Proprarodice.cz, s.r.o.
by Media Heroes