Vánoční dortíčky ve variantě išlské i babiččině
Dvě kolečka, mezi nimi náplň, nahoře čokoládová poleva s mandlí nebo jádrem vlašského ořechu. Takto skládané cukroví skutečně připomíná miniaturní dortíčky.
Zdroj: schutterstock.com/canva.com
Cukroví pojmenované podle rakouského lázeňského městečka Bad Ischl proslulo oblibou, které se těšilo ve zdejší císařské letní rezidenci. Zatímco František Josef si cukroví vozil do Vídně z letního pobytu, v Česku se dortíčky staly součástí nejoblíbenějších druhů vánočního cukroví. A tak je přirozené, že se objevují ve zdomácnělých odrůdách a s volnějším pojmenováním.
Babiččiny dortíčky
Těsto
- 200 g hladké mouky
- 90 g moučkového cukru
- 20 g másla
- 1 vejce
- lžíce medu
- ½ bal. kypřicího prášku
- 30 g bramborové moučky
Náplň
- 1/8 l mléka
- lžíce hrubé mouky
- 100 g moučkového cukru
- 100 g másla
- lžíce likéru nebo příchuti
Poleva
- 1 citron
- moučkový cukr
Na zdobení
- půlené vlašské ořechy, kandované třešně nebo podle vlastní fantazie.
Vypracujeme těsto. Med do těsta dáváme tekutý (rozehřátý). Z těsta vykrájíme kolečka a upečeme.
Z mléka a mouky uvaříme kaši. Zvlášť umícháme cukr a máslo. Přidáme vychladlou kaši a utřeme. Přidáme lžíci likéru, rumu nebo dle chuti.
Polijeme polevou a zdobíme.
Ischelské dortíčky
Těsto
- 210 g hladké mouky
- 20 g kakaa
- 70 g moučkového cukru
- 40 g mletých neloupaných mandlí
- 140 g másla
- citronová kůra
- špetka vanilky
- na špičku nože mleté skořice
Na ozdobu
- rozpůlené oloupané mandle
Náplň
- 100 g cukru
- 3 lžičky tuzemáku
- 100 g rybízové marmelády
- 150 g opražených rozmixovaných lískových oříšků
Z mouky, kakaa, cukru, mandlí, másla a koření vypracujte hladké těsto, zabalte do potravinářské fólie, nechte v chladničce uležet do druhého dne.
Z plátu vyváleného těsta vykrajujte kolečka a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 170 °C 8 minut. Nechte vychladnout.
Polovinu koleček potřete nádivkou a druhou přiklopte.
Namáčejte cukroví vrchním dílem do rozehřáté čokoládové polevy.
Ozdobte půlkami mandlí a nechte zaschnout.
Zdroj: Český zahrádkářský svaz, z.s. (čerpáno: izahradkar.cz)