Rybí polévka z kapra

17.12.2024 Pepa Nemrava

Vánoce se neobejdou bez vůně jehličí a chutné rybí polévky. Tato tradiční česká polévka z kapra zahřeje nejen tělo, ale i duši. Připravte si ji doma, třeba v této variantě a užijte si sváteční atmosféru.

Vánoční rybí polévka

Zdroj: kuchař Pepa Nemrava

Na rybí polévku budete potřebovat:

  • 2 hlavy z kapra (bez očí a žaber)
  • 1-2 skelety z kapra včetně ořezů
  • 3 bobkové listy
  • 10 kuliček nového koření
  • 10 kuliček celého pepře
  • 200 g jiker a mlíčí
  • 3 stroužky česneku
  • 1 větší mrkev
  • 1 petržel
  • 1 ČL kari prášku
  • ¼ celeru
  • 1 PL hladké mouky
  • 2 PL másla
  • hrst nasekané petrželky 

Očištěné hlavy a skelety s ořezy dáme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu.

Když se voda vaří, odstraníme lžící pěnu z povrchu.

Přidáme nové koření, bobkový list, celý pepř, česnek, osolíme a zvolna vaříme 40 minut.

Vývar scedíme, a ještě dáme redukovat, aby měl intenzivnější chuť.

V druhém hrnci si rozpustíme máslo a na něm orestujeme očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu.

Přidáme hladkou mouku, kari a taky zarestujeme.

Směs zalijeme zredukovaným vývarem a vaříme do měkka.

Když je zelenina měkká, přidáme mlíčí a jikry a ještě 5 minut provaříme.

Nakonec dochutíme solí, pepřem a přidáme nasekanou petrželku.

Na talíři si pak přidáme smažené krutonky ze starších rohlíků, anebo je dobrá jen tak s čerstvým chlebem.

Dobrou chuť!


Zdroj: kuchař Pepa Nemrava

Recepty Kuchař Pepa Nemrava Vánoce




Informace (nejen) pro prarodiče

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze bez ohledu na počet svíček na vašem dortu. Pokud nám dáte svůj e-mail, slibujeme, že jej budeme používat k zasílání důležitých nebo zajímavých sdělení. Prosíme, zkontrolujte si svoji emailovou schránku, kam jsme poslali potvrzovací e-mail.

© 2024 Proprarodice.cz, s.r.o.
by Media Heroes