Rybí polévka z kapra
Vánoce se neobejdou bez vůně jehličí a chutné rybí polévky. Tato tradiční česká polévka z kapra zahřeje nejen tělo, ale i duši. Připravte si ji doma, třeba v této variantě a užijte si sváteční atmosféru.
Zdroj: kuchař Pepa Nemrava
Na rybí polévku budete potřebovat:
- 2 hlavy z kapra (bez očí a žaber)
- 1-2 skelety z kapra včetně ořezů
- 3 bobkové listy
- 10 kuliček nového koření
- 10 kuliček celého pepře
- 200 g jiker a mlíčí
- 3 stroužky česneku
- 1 větší mrkev
- 1 petržel
- 1 ČL kari prášku
- ¼ celeru
- 1 PL hladké mouky
- 2 PL másla
- hrst nasekané petrželky
Očištěné hlavy a skelety s ořezy dáme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu.
Když se voda vaří, odstraníme lžící pěnu z povrchu.
Přidáme nové koření, bobkový list, celý pepř, česnek, osolíme a zvolna vaříme 40 minut.
Vývar scedíme, a ještě dáme redukovat, aby měl intenzivnější chuť.
V druhém hrnci si rozpustíme máslo a na něm orestujeme očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu.
Přidáme hladkou mouku, kari a taky zarestujeme.
Směs zalijeme zredukovaným vývarem a vaříme do měkka.
Když je zelenina měkká, přidáme mlíčí a jikry a ještě 5 minut provaříme.
Nakonec dochutíme solí, pepřem a přidáme nasekanou petrželku.
Na talíři si pak přidáme smažené krutonky ze starších rohlíků, anebo je dobrá jen tak s čerstvým chlebem.
Dobrou chuť!
Zdroj: kuchař Pepa Nemrava