Štědrovečerní rybí polévka
Rybí polévka z kapra patří neodmyslitelně k tradičním českým štědrovečerním pokrmům.
Zdroj: redakce PROPRARODIČE a Canva
Suroviny
1 rybí hlava
kostra po ořezu masa na filety
rybí vnitřnosti (mlíčí, jikry)
1 cibule
2 mrkve
2 petržele
½ celeru
bobkový list
špetka muškátu
několik zrnek pepře
sůl
čerstvé bylinky
2 housky nebo toastový chléb
1 lžíce másla na osmažení pečiva (nebo lze použít topinkovač)
Případně na jíšku:
2 lžíce másla
2-3 lžíce hladké mouky
Postup přípravy
Zeleninu očistíme, rozpůlíme a vložíme do hrnce s vodou. K zelenině přidáme sůl, koření a také očištěné části ryby. Společně vaříme na mírném ohni.
Když je maso i zelenina měkká, scedíme vývar přes síto do jiného hrnce. Maso opatrně obereme z kostí, zeleninu nakrájíme na kostičky a vložíme do čistého vývaru.
Pokud má někdo rád polévku zahuštěnou, může si z másla a mouky připravit jíšku, kterou je potom nutné zavařit.
Poté polévku dochutíme a vypneme.
Na pánvi, v topinkovači nebo v troubě připravíme na kostičky nakrájený chleba nebo housky.
Uvařenou polévku podáváme s krutony z pečiva a posypanou bylinkami.
Zdroj: redakce PROPRARODIČE