Kapr s bramborovým salátem
Tradiční česká štědrovečerní večeře se neobejde bez kapra a bramborového salátu. Zatímco kapr se stal součástí našich vánočních zvyků již na počátku 19. století, bramborový salát se k němu přidal o sto let později.
Zdroj: redakce PRORPARODIČE a Canva
Suroviny
Na kapra:
1 naporcovaný kapr
2 citróny
trojobal (hladká mouka, 2 vejce a 2 lžíce mléka nebo piva, strouhanka)
olej nebo sádlo na smažení
sůl
Na bramborový salát:
1 kg brambor
2 mrkve
2 petržele
1/2 celeru
4 sterilované okurky
2 vejce vařená natvrdo
200 g šunkového salámu (není nutný)
½ Ižičky pepře
1 lžíce hořčice
100 g majonézy
100 g bílého jogurtu
šťáva z ½ citrónu
sůl
Postu přípravy
Ryba:
Kapra buď vykucháme a rozporcujeme; pokud máme filety, připravíme jen na porce. Jednotlivé porce potom osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme chvíli odležet.
Odleželou rybu poprášíme moukou, namočíme v rozšlehaných vejcích s mlékem (pivem) a obalíme ve strouhance. Smažíme pomalu dozlatova ve větší dávce tuku, aby se ryba dostatečně propekla. Hotové porce necháme odležet v mírně rozehřáté troubě (cca 50 °C)
Bramborový salát:
Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Vodu slijeme a brambory nechám zchladnut. Po vychladnutí brambory oloupeme a necháme ještě pořádně vychladnout.
Kořenovou zeleninu očistíme a uvaříme v osolené vodě s trochou šťávy z citrónu.
Brambory, zeleninu, vejce, okurky i salám nakrájíme na stejnoměrné kostičky a důkladně promícháme. Potom přidáme hořčici, citrónovou šťávou, majonézu, jogurt, osolíme a opepříme a zlehka promícháme.
Hotový salát necháme v chladu proležet, nejlépe do druhého dne.
Autor: redakce PROPRARODIČE