Vánoční bramborový salát
Kuchař Pepa Nemrava si pohrál s recepturou na tento tradiční pokrm. S přípravou začíná dva dny dopředu tak, aby se všechny chutě náležitě prolnuly. Pojďme si tuto klasickou vánoční přílohu připravit netradičně.
Zdroj: kuchař Pepa Nemrava
Na vánoční bramborový salát budeme potřebovat:
- 800 g brambor
- 4 vajíčka
- 3 mrkve (může být l i žlutá)
- 1/4 celeru
- 1 žlutá cibule
- 1 červená cibule
- 150 ml vinného octa
- 80 g cukru
- 4 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček černého pepře
- 8 PL majonézy
- 150 g kyselých okurek
- 200 ml láku z okurek
- 2 PL plnotučné hořčice
- 80 g mraženého hrášku
- Hrst nasekané zelené petrželky
- Sůl
- Pepř
1.den
Den dopředu si uvaříme brambory ve slupce a vajíčka natvrdo.
Brambory uvaříme tak, že do 2 litrů vody přidáme 6 PL soli a brambory, které vaříme 6 hodin na mírném plameni.
Také si naložíme kořenovou zeleninu a cibuli do nálevu: 300 ml vody, 150 ml octa, 20 g soli, 80 g cukru, bobkové listy, nové koření a celý pepř, lák z okurek.
Nálev přivedeme k varu a 5 minut povaříme. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev, celer a provaříme ještě 5 minut.
2.den
Oloupané brambory a vajíčka nakrájíme na větší kostičky a nasypeme je do mísy, přidáme scezenou naloženou zeleninu, hořčici, kyselé okurky na kostičky, majonézu, rozmražený hrášek, nasekanou petrželku, osolíme, opepříme a vše opatrně zamícháme.
Salát necháme do druhého dne naležet.
Dobrou chuť !
Zdroj: kuchař Pepa Nemrava