Kapr na černo

04.12.2023 Pro prarodiče s.r.o.

Kapr na sušených švestkách nebo švestkových povidlech je snad nejstarším známým českým receptem na přípravu štědrovečerní ryby.

Kapr na černo

Zdroj: redakce PROPRARODIČE a Canva

Suroviny

5 větších porcí kapra

2 - 3 lžíce másla

černé pivo

švestková povidla nebo sušené švestky 

sůl

pepř

Postup přípravy

Očištěné a připravené filety osolíme a opepříme.

Na větší pánvi rozhřejme máslo, na kterém necháme filety z obou stran zatáhnout (na straně s kůží necháme trochu déle). Poté přilijeme asi polovinu piva. Ztlumíme plotnu a pivo necháme částečně vyvařit.

Následně přidáme povidla nebo švestky – podle chuti, někdo má rád hustší, někdo zase méně hustou omáčku.

Společně chvíli provaříme tak, aby se povidla s pivem propojila (dle potřeby přilijeme pivo nebo přidáme povidla), můžeme dosolit či přidat pepř a máme hotovo.

Podáváme nejlépe s kroupovým kubou.

 

Autor: redakce PROPRARODIČE

Recepty Vánoce




Informace (nejen) pro prarodiče

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze bez ohledu na počet svíček na vašem dortu. Pokud nám dáte svůj e-mail, slibujeme, že jej budeme používat k zasílání důležitých nebo zajímavých sdělení. Prosíme, zkontrolujte si svoji emailovou schránku, kam jsme poslali potvrzovací e-mail.

© 2024 Proprarodice.cz, s.r.o.
by Media Heroes