Kapr na černo
Kapr na sušených švestkách nebo švestkových povidlech je snad nejstarším známým českým receptem na přípravu štědrovečerní ryby.
Zdroj: redakce PROPRARODIČE a Canva
Suroviny
5 větších porcí kapra
2 - 3 lžíce másla
černé pivo
švestková povidla nebo sušené švestky
sůl
pepř
Postup přípravy
Očištěné a připravené filety osolíme a opepříme.
Na větší pánvi rozhřejme máslo, na kterém necháme filety z obou stran zatáhnout (na straně s kůží necháme trochu déle). Poté přilijeme asi polovinu piva. Ztlumíme plotnu a pivo necháme částečně vyvařit.
Následně přidáme povidla nebo švestky – podle chuti, někdo má rád hustší, někdo zase méně hustou omáčku.
Společně chvíli provaříme tak, aby se povidla s pivem propojila (dle potřeby přilijeme pivo nebo přidáme povidla), můžeme dosolit či přidat pepř a máme hotovo.
Podáváme nejlépe s kroupovým kubou.
Autor: redakce PROPRARODIČE