Kroupový kuba: Tradiční jídlo v novém kabátu

03.12.2023 Pro prarodiče s.r.o.

Kuba, zapomenutý král českých Vánoc, se vrací na naše štědrovečerní stoly. Dříve než se objevil kapr s bramborovým salátem, byl kuba neodmyslitelnou součástí vánočních svátků.

Houbový kuba

Zdroj: redakce PROPRARODIČE a Canva

Suroviny

300 g ječných krup

2 hrsti sušených hub

1 cibule

3 lžíce másla (nebo sádla)

3 stroužky česneku

smetana ke šlehání

2 lžíce strouhaného parmezánu

sůl

pepř

tymián

Postup přípravy

Cibuli a česnek očistíme. Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek rozmáčkneme nožem a poté také pokrájíme.

Sušené houby uvaříme v kastrůlku.

Kroupy namočíme alespoň na dvě hodiny a potom uvaříme. Měkké uvařené kroupy scedíme.

Na másle si zpěníme cibuli, když je sklovitá, přihodíme česnek a necháme krátce rozvonět. Po krátké chvíli přisypeme kroupy a společně orestujeme. Poté přidáme uvařené houby, ztlumíme plotnu a promícháme.

Po další chvíli přilijeme smetanu – „od oka“ – Kuba by měl mát krémovou konzistenci.

Osolíme, opepříme a odstavíme s plotny. Nakonec vmícháme strouhaný parmezán a ovoníme tymiánem.

Můžeme podávat – nejlépe s kaprem na černo.

Tip: Kuba je ještě o trochu lepší s čerstvými houbami dušenými na másle či sádle.


Autor: redakce PROPRARODIČE

Recepty Vánoce




Informace (nejen) pro prarodiče

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze bez ohledu na počet svíček na vašem dortu. Pokud nám dáte svůj e-mail, slibujeme, že jej budeme používat k zasílání důležitých nebo zajímavých sdělení. Prosíme, zkontrolujte si svoji emailovou schránku, kam jsme poslali potvrzovací e-mail.

© 2024 Proprarodice.cz, s.r.o.
by Media Heroes