Kroupový kuba: Tradiční jídlo v novém kabátu
Kuba, zapomenutý král českých Vánoc, se vrací na naše štědrovečerní stoly. Dříve než se objevil kapr s bramborovým salátem, byl kuba neodmyslitelnou součástí vánočních svátků.
Zdroj: redakce PROPRARODIČE a Canva
Suroviny
300 g ječných krup
2 hrsti sušených hub
1 cibule
3 lžíce másla (nebo sádla)
3 stroužky česneku
smetana ke šlehání
2 lžíce strouhaného parmezánu
sůl
pepř
tymián
Postup přípravy
Cibuli a česnek očistíme. Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek rozmáčkneme nožem a poté také pokrájíme.
Sušené houby uvaříme v kastrůlku.
Kroupy namočíme alespoň na dvě hodiny a potom uvaříme. Měkké uvařené kroupy scedíme.
Na másle si zpěníme cibuli, když je sklovitá, přihodíme česnek a necháme krátce rozvonět. Po krátké chvíli přisypeme kroupy a společně orestujeme. Poté přidáme uvařené houby, ztlumíme plotnu a promícháme.
Po další chvíli přilijeme smetanu – „od oka“ – Kuba by měl mát krémovou konzistenci.
Osolíme, opepříme a odstavíme s plotny. Nakonec vmícháme strouhaný parmezán a ovoníme tymiánem.
Můžeme podávat – nejlépe s kaprem na černo.
Tip: Kuba je ještě o trochu lepší s čerstvými houbami dušenými na másle či sádle.
Autor: redakce PROPRARODIČE