Rychlé smetanové kokosky s pomerančem (vegan)
Hledáte recept na veganské kokosky? Tady je! Vyzkoušejte s námi netradiční vánoční cukroví ve veganské verzi, a navíc obohacené o vůni a chuť pomeranče.
Zdroj: izahradkar.cz/canva.com
Na kokosky:
- 250 ml sójové smetany
- 100 ml vody
- šťáva a kůra z jednoho biopomeranče
- 1 vanilkový cukr
- 100 g rýžových vloček
- 100 g rýžového sirupu
- 150 g strouhaného kokosu
Na polevu:
- 100 g hořké čokolády na vaření
- 2 lžíce kokosového tuku
- 1 lžička hnědého třtinového cukru
Smetanu nalijeme do hrnce a přidáme k ní 100 ml vody, 100 ml pomerančové šťávy, vanilkový cukr a vločky. Přivedeme k varu, ztlumíme a pozvolna vaříme asi 12 min, dokud vše nezhoustne.
Poté odstavíme z plotny, přidáme sirup, jemně nastrouhanou kůru z pomeranče, kokos a vše důkladně promícháme. Necháme chvíli vychladnout.
Naplníme sáček na zdobení a na plech vyložený pečícím papírem vytváříme malé kokosky. Pečeme v předehřáté troubě při 175 °C zhruba 10-12 min do zhnědnutí.
Necháme vychladnout a máčíme spodní stranou v čokoládě rozpuštěné ve vodní lázni s tukem a cukrem.
Zdroj: Zeleninová kuchařka, Smart press s.r.o./ izahradkar.cz
Autor: Petr Klíma