Špaldovo-pšeničné vánoční perníčky s chia semínky

28.11.2024 Český zahrádkářský svaz, z.s.

Výhodou těchto perníčku je, že jsou hned měkké, proto je můžeme začít péct i takříkajíc na poslední chvíli. Důležité je vědět, že se těsto musí pořádně propracovat a že kokosový tuk se musí najemno nastrouhat, aby nedělal při pečení neplechu.

Zdravé perníčky

Zdroj: izahradkar.cz

Suroviny:

  • 250 g celozrnné špaldové mouky, jemné mleté
  • 50 g hladké pšeničné mouky
  • 70 g tmavého třtinového cukru
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 1 lžička sušeného zázvoru (nemusí být)
  • 100 g kokosového tuku
  • 2 lžíce chia semínek + 4 lžíce vody
  • 1 lžíce datlového sirupu
  • 1 lžíce melasy
  • ½ banánu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 biocitron
  • špetka soli
  • moučkový cukr na zdobení

Do mísy nasypeme všechny suché suroviny včetně koření, přidáme najemno nastrouhaný tuk, namočená chia semínka, sirup, melasu, rozmačkaný banán, sodu a kůru z citronu.

Vypracujeme těsto, které necháme do druhého dne odpočinout.

Těsto vyválíme na pomoučeném vále a poté vykrajujeme perníčky libovolných tvarů. Perníčky je lepší udělat trochu vyšší (4-5 mm), zůstanou pak měkčí a postupem času v chladu pěkně změknou.

Vykrájené perníčky pokládáme na plech vyložený pečícím papírem a následně pečeme a předehřáté troubě při 170 °C asi 7 min.

Zdobíme moučkovým cukrem rozmíchaným v citronové šťávě.

 

Zdroj: Zeleninová kuchařka, Smart press s.r.o. (čerpáno: izahradkar.cz)

Recepty Vánoce




Informace (nejen) pro prarodiče

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze bez ohledu na počet svíček na vašem dortu. Pokud nám dáte svůj e-mail, slibujeme, že jej budeme používat k zasílání důležitých nebo zajímavých sdělení. Prosíme, zkontrolujte si svoji emailovou schránku, kam jsme poslali potvrzovací e-mail.

© 2024 Proprarodice.cz, s.r.o.
by Media Heroes