Medové perníčky
Zdroj: redakce PROPRARODIČE
Suroviny
250 g hladké mouky (+ na podsypání)
170 g Hery (ne másla)
30 g rozpuštěného medu
50 g moučkového cukru
1 větší žloutek
kůra z ¼ citrónu (nejlépe sušená)
2 lžičky jedlé sody
3 lžičky perníkového koření
1 lžička skořice
½ balíčku skořicového cukru
¼ balíčku vanilkového cukru
Postup přípravy
Máslo necháme změknout při pokojové teplotě. Poté společně se všemi přísadami přendáme na vál a zpracujeme těsto, které dáme odležet do lednice – čím déle, tím lépe, aby koření mělo dostatek času se rozležet a rozvonět (alespoň týden).
Těsto začneme zpracovávat ihned po vyndání z lednice, kdy je ještě ztuhlé; vyválíme jej na tloušťku asi 4 – 5 mm a pomocí formiček vykrajujeme. Vykrojené tvary přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Z tohoto množství surovin budeme mít přibližně dva plechy. Pečeme maximálně 10 minut v troubě vyhřáté na 170 °C (v polovině pečení plechy otočíme).
Zchladlé perníčky můžeme servírovat ihned bez zdobení, ale to by byla škoda. Kreativitě se zde meze nekladou. Perníčky lze spojit marmeládou, polít čokoládou či ozdobit bílkovou polevou, ovocem sušeným mrazem a tak dále a tak dále …
Autor: redakce PROPRARODIČE