Žitný perník

18.02.2024 Pro prarodiče s.r.o.

Žitný perník

Suroviny na chlebíčkovou formu cca 27 x 9 cm:

250 g žitné mouky

250 g medu

200 ml mléka

2 vejce

1 sáček prášku do pečiva

¼ lžičky jedlé sody

špetka soli

2 lžičky perníkového koření

½ lžičky mletého anýzu

½ lžičky mleté skořice

hrst rozinek nebo brusinek, může být i konfitovaná pomerančová kůra, nasekané vlašské ořechy, kousky čokolády

kousek másla a kokos na vymazání a vysypání formy

Všechny suché ingredience smícháme ve větší míse dohromady. Poté přidáme ořechy, čokoládu, rozinky, … anebo, co máme. Následně postupně přimícháváme mléko, vejce a ve vodní lázni rozpuštěný med (nemáme-li tekutý).

Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut (podle trouby) – zkontrolujeme špejlí, pokud se těsto nechytá, perník je hotový.

Po upečení je možné perník rozkrojit a promazat džemem, případně polít zbytkem rozpuštěné čokolády a posypat ořechy.


Vaše redakce PROPRARODIČE

 

Recepty




Informace (nejen) pro prarodiče

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze bez ohledu na počet svíček na vašem dortu. Pokud nám dáte svůj e-mail, slibujeme, že jej nebudeme používat k posílání vtipů na pondělí, ale k zasílání důležitých či zajímavých sdělení.

© 2024 Proprarodice.cz, s.r.o.
by Media Heroes