Lahodné velikonoční perníčky

21.03.2024 Pro prarodiče s.r.o.

Lahodné velikonoční perníčky

Zdroj: redakce PROPRARODICE

Ingredience:

250 g hladké mouky (plus trošku mouky na podsypání)

170 g Hery (ne másla)

30 g tekutého medu

50 g cukru moučka

1 žloutek z vejce o velikosti L

kůra ze čtvrtky BIO citrónu (nejlépe sušená) nebo pár kapek citrónové esence

2 lžičky jedlé sody (můžete nahradit kypřicím práškem do pečiva)

3 lžičky perníkového koření

1 lžička skořice

půl balíčku skořicového cukru

čtvrt balíčku vanilkového cukru (nebo trochu vanilkové esence)

Postup přípravy:

Nechte Heru změknout při pokojové teplotě. Následně ji smíchejte se žloutkem a cukrem a postupně přidejte všechny ostatní zbývající ingredience. Vypracujte těsto, zabalte jej do fólie a uložte do lednice. Čím déle těsto v lednici bude, tím lépe se rozleží koření a perníčky budou aromatičtější. Klidně ho tam můžete nechat i týden.

Vyndejte těsto z lednice a začněte ho ihned zpracovávat. Vyválejte ho na tloušťku 4-5 mm a pomocí jarních a velikonočních vykrajovátek tvořte různé tvary.

Přesuňte vykrojené perníčky na plech vyložený pečícím papírem. Z uvedeného množství surovin upečete přibližně dva plechy perníčků.

Pečte v troubě předehřáté na 170 °C maximálně 10 minut. V polovině pečení otočte plechy.

Nechte upečené perníčky vychladnout a můžete je hned servírovat. Ale to by byla škoda! Perníčky můžete slepit marmeládou, polít čokoládou, ozdobit bílkovou polevou nebo sušeným ovocem.

Tipy:

Doporučujeme péct perníčky z dvojité dávky, protože po upečení se jich dost "ztratí", když jsou ještě vlažné. 

Perníčky jsou sice výborné hned po upečení, ale ještě lahodnější budou, když je slepíte marmeládou a necháte pár dní proležet v chladu. 


Autor: redakce PROPRARODIČE

Recepty




Informace (nejen) pro prarodiče

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze bez ohledu na počet svíček na vašem dortu. Pokud nám dáte svůj e-mail, slibujeme, že jej nebudeme používat k posílání vtipů na pondělí, ale k zasílání důležitých či zajímavých sdělení.

© 2024 Proprarodice.cz, s.r.o.
by Media Heroes