Lahodné velikonoční perníčky
Zdroj: redakce PROPRARODICE
Ingredience:
250 g hladké mouky (plus trošku mouky na podsypání)
170 g Hery (ne másla)
30 g tekutého medu
50 g cukru moučka
1 žloutek z vejce o velikosti L
kůra ze čtvrtky BIO citrónu (nejlépe sušená) nebo pár kapek citrónové esence
2 lžičky jedlé sody (můžete nahradit kypřicím práškem do pečiva)
3 lžičky perníkového koření
1 lžička skořice
půl balíčku skořicového cukru
čtvrt balíčku vanilkového cukru (nebo trochu vanilkové esence)
Postup přípravy:
Nechte Heru změknout při pokojové teplotě. Následně ji smíchejte se žloutkem a cukrem a postupně přidejte všechny ostatní zbývající ingredience. Vypracujte těsto, zabalte jej do fólie a uložte do lednice. Čím déle těsto v lednici bude, tím lépe se rozleží koření a perníčky budou aromatičtější. Klidně ho tam můžete nechat i týden.
Vyndejte těsto z lednice a začněte ho ihned zpracovávat. Vyválejte ho na tloušťku 4-5 mm a pomocí jarních a velikonočních vykrajovátek tvořte různé tvary.
Přesuňte vykrojené perníčky na plech vyložený pečícím papírem. Z uvedeného množství surovin upečete přibližně dva plechy perníčků.
Pečte v troubě předehřáté na 170 °C maximálně 10 minut. V polovině pečení otočte plechy.
Nechte upečené perníčky vychladnout a můžete je hned servírovat. Ale to by byla škoda! Perníčky můžete slepit marmeládou, polít čokoládou, ozdobit bílkovou polevou nebo sušeným ovocem.
Tipy:
Doporučujeme péct perníčky z dvojité dávky, protože po upečení se jich dost "ztratí", když jsou ještě vlažné.
Perníčky jsou sice výborné hned po upečení, ale ještě lahodnější budou, když je slepíte marmeládou a necháte pár dní proležet v chladu.
Autor: redakce PROPRARODIČE