Velikonoční jidáše

28.02.2024 Pro prarodiče s.r.o.

Velikonoční jidáše

Zdroj: redakce Proprarodice.cz


Suroviny:

Na těsto:

500 g hladké mouky

300 ml smetany na vaření

80 g cukru krupice

25 g droždí

4 g soli

70 g másla

2 žloutky

1 lžička BIO citronové kůry

špetka muškátového oříšku

 

Na potření:

2 lžíce medu

1 vejce

1 lžíce másla

 

Postup přípravy:

Nejdříve se pustíme do přípravy kvásku. Do misky rozdrobíme droždí, přisypeme dvě lžíce cukru a důkladně rozmícháme, dokud nevznikne hladká kašička. Přilijeme trochu vlažné smetany (asi 50 - 100 ml), promícháme a necháme kvásek odpočinout 10 až 15 minut, aby mohl krásně vykynout.

Všechny ostatní ingredience smícháme ve větší misce. Dbejme na to, abychom měli vejce a máslo vyndané z lednice s dostatečným předstihem (aby měly pokojovou teplotu a těsto lépe vykynulo). K lepšímu kynutí těsta můžeme přispět i tím, že smetana, kterou budeme přilévat, bude také vlažná. Poté přidáme vykynutý kvásek a hněteme v robotu asi 10 minut, dokud nezískáme hebké a elastické, nelepivé těsto.

Těsto necháme v míse přikryté utěrkou nebo fólií kynout na teplém místě přibližně hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Po této době těsto znovu prohněteme, abychom vyhnali všechen uvězněný vzduch, a rozdělíme ho na 24 stejných kousků.

Jednotlivé kousky těsta vyválíme v ruce na proužky dlouhé asi 25 cm a srolujeme do uzlíků, spirál, pletenců apod.

Vyložíme plech pečicím papírem (budeme potřebovat minimálně dva plechy) a položíme na něj naše upletené jidáše. Necháme znovu kynout asi půl hodiny. Mezitím si rozehřejeme troubu na 180 °C.

Před pečením potřeme všechny vykynuté jidáše rozšlehaným vejcem (přidáme do něj dvě lžíce vody). Vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 15 minut, dokud nezezlátnou. Čas pečení musíme uzpůsobit zkušenostem s vlastní troubou. Po vyjmutí z trouby okamžitě potřeme medovou omáčkou, kterou připravíme tak, že ohřejeme med a vmícháme do něj lžíci másla. Necháme chvíli vychladnout na plechu a poté přeneseme na mřížku, kde je necháme úplně vychladnout.


Autor: redakce Proprarodice.cz

Recepty




Informace (nejen) pro prarodiče

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze bez ohledu na počet svíček na vašem dortu. Pokud nám dáte svůj e-mail, slibujeme, že jej budeme používat k zasílání důležitých nebo zajímavých sdělení. Prosíme, zkontrolujte si svoji emailovou schránku, kam jsme poslali potvrzovací e-mail.

© 2025 Proprarodice.cz, s.r.o.
by Media Heroes