Velikonoční jidáše

Zdroj: redakce Proprarodice.cz
Suroviny:
Na těsto:
500 g hladké mouky
300 ml smetany na vaření
80 g cukru krupice
25 g droždí
4 g soli
70 g másla
2 žloutky
1 lžička BIO citronové kůry
špetka muškátového oříšku
Na potření:
2 lžíce medu
1 vejce
1 lžíce másla
Postup přípravy:
Nejdříve se pustíme do přípravy kvásku. Do misky rozdrobíme droždí, přisypeme dvě lžíce cukru a důkladně rozmícháme, dokud nevznikne hladká kašička. Přilijeme trochu vlažné smetany (asi 50 - 100 ml), promícháme a necháme kvásek odpočinout 10 až 15 minut, aby mohl krásně vykynout.
Všechny ostatní ingredience smícháme ve větší misce. Dbejme na to, abychom měli vejce a máslo vyndané z lednice s dostatečným předstihem (aby měly pokojovou teplotu a těsto lépe vykynulo). K lepšímu kynutí těsta můžeme přispět i tím, že smetana, kterou budeme přilévat, bude také vlažná. Poté přidáme vykynutý kvásek a hněteme v robotu asi 10 minut, dokud nezískáme hebké a elastické, nelepivé těsto.
Těsto necháme v míse přikryté utěrkou nebo fólií kynout na teplém místě přibližně hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Po této době těsto znovu prohněteme, abychom vyhnali všechen uvězněný vzduch, a rozdělíme ho na 24 stejných kousků.
Jednotlivé kousky těsta vyválíme v ruce na proužky dlouhé asi 25 cm a srolujeme do uzlíků, spirál, pletenců apod.
Vyložíme plech pečicím papírem (budeme potřebovat minimálně dva plechy) a položíme na něj naše upletené jidáše. Necháme znovu kynout asi půl hodiny. Mezitím si rozehřejeme troubu na 180 °C.
Před pečením potřeme všechny vykynuté jidáše rozšlehaným vejcem (přidáme do něj dvě lžíce vody). Vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 15 minut, dokud nezezlátnou. Čas pečení musíme uzpůsobit zkušenostem s vlastní troubou. Po vyjmutí z trouby okamžitě potřeme medovou omáčkou, kterou připravíme tak, že ohřejeme med a vmícháme do něj lžíci másla. Necháme chvíli vychladnout na plechu a poté přeneseme na mřížku, kde je necháme úplně vychladnout.
Autor: redakce Proprarodice.cz