Velikonoční mazanec

06.03.2024 Pro prarodiče s.r.o.

Velikonoční mazanec

Zdroj: redakce Proprarodice.cz


Suroviny:

600 g polohrubé mouky

120 g cukru krystal

120 g másla

2 žloutky ( + vejce na potření)

30 g droždí

250 ml mléka

5 g soli

citronová kůra

hrozinky

plátky mandlí

 

Postup přípravy:

Z droždí, cukru a trochy mléka připravíme kvásek - smícháme droždí s cukrem do tekuté směsi a přilijeme část vlažného mléka (nemělo by být příliš horké, jinak zabijeme kvasinky v droždí). Důkladně promícháme a necháme odpočívat po dobu 15 minut. Do větší mísy (pokud máme kuchyňský robot, můžeme si rovnou smíchat ingredience v něm) prosejeme mouku, přidáme zbylý cukr, nastrouhanou citronovou kůru, žloutek, změklé máslo, sůl a nakonec vmícháme připravený kvásek.

Hněteme asi 10 minut, dokud nedosáhneme vláčného a nelepivého těsta. Podle chuti můžeme přidat do těsta hrozinky (případně namočené v rumu) nebo plátky mandlí. Těsto necháme odpočívat a kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Po potřebné době kynutí znovu těsto zpracujeme a vytvoříme dva stejné bochánky, které přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Necháme ještě půl hodiny odpočívat. Mezitím předehřejeme troubu na 180 °C.

Oba mazance potřeme rozšlehaným vejcem a můžeme posypat plátky mandlí. Pečeme asi 50 až 60 minut, podle zkušeností s naší vlastní troubou.

TIP: Po vychladnutí můžeme mazance posypat moučkovým cukrem.


Autor: redakce Proprarodice.cz

Recepty




Informace (nejen) pro prarodiče

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze bez ohledu na počet svíček na vašem dortu. Pokud nám dáte svůj e-mail, slibujeme, že jej budeme používat k zasílání důležitých nebo zajímavých sdělení. Prosíme, zkontrolujte si svoji emailovou schránku, kam jsme poslali potvrzovací e-mail.

© 2024 Proprarodice.cz, s.r.o.
by Media Heroes