Pečený losos se zeleninou a čočkou beluga
Zdroj: redakce Proprarodice.cz
Suroviny:
4 ks lososa
150 g čočky beluga
1 ks cukety
½ dýně hokkaido (nebo jedna menší)
2 – 3 ks mrkve
½ hlavičky květáku
olivový olej
bylinky, koření
bobkový list
sůl, pepř
Postup přípravy:
Mrkev oškrabeme a nakrájíme na kolečka, cuketu a dýni hokkaido pečlivě omyjeme (loupat je nemusíme) a nakrájíme na větší kousky. Květák rozebereme na růžičky a omyjeme vodou. Všechnu zeleninu umístíme do pekáče vyloženého pečicím papírem.
Jemně osolíme, posypeme bylinkami a kořením podle chuti a pokapeme olivovým olejem. Důkladně promícháme a vložíme do trouby předem vyhřáté na 180 °C přibližně na 30 minut – doba pečení bude záviset na velikosti kousků zeleniny.
Během toho si připravíme čočku belugu. Čočku propláchneme, vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Přidáme 2 kusy bobkového listu a přivedeme k varu. Doba vaření se přizpůsobí podle druhu čočky, následujeme pokyny na obalu (beluga se obvykle vaří 20 až 30 minut). 5 minut před koncem vařením dochutíme čočku solí a slijeme vodu, která se nestihla vyvařit.
Lososové filety omyjeme vodou, lehce osušíme papírovou utěrkou a položíme je kůží dolů na plech, který jsme vyložili pečicím papírem nebo alobalem. Osolíme, posypeme bylinkami dle chuti a pokapeme olivovým olejem. Plech přidáme do trouby, kde se nám již připravuje zelenina a pečeme asi 10 minut. Délka pečení závisí na tloušťce jednotlivých filetů. Losos je hotový, když se maso po zapíchnutí vidličky lehce odděluje.
Autor: redakce Proprarodice.cz