Pečený losos se zeleninou a čočkou beluga

26.02.2024 Pro prarodiče s.r.o.

Pečený losos se zeleninou a čočkou beluga

Zdroj: redakce Proprarodice.cz


Suroviny:

4 ks lososa

150 g čočky beluga

1 ks cukety

½ dýně hokkaido (nebo jedna menší)

2 – 3 ks mrkve

½ hlavičky květáku

olivový olej

bylinky, koření

bobkový list

sůl, pepř

 

Postup přípravy:

Mrkev oškrabeme a nakrájíme na kolečka, cuketu a dýni hokkaido pečlivě omyjeme (loupat je nemusíme) a nakrájíme na větší kousky. Květák rozebereme na růžičky a omyjeme vodou. Všechnu zeleninu umístíme do pekáče vyloženého pečicím papírem.

Jemně osolíme, posypeme bylinkami a kořením podle chuti a pokapeme olivovým olejem. Důkladně promícháme a vložíme do trouby předem vyhřáté na 180 °C přibližně na 30 minut – doba pečení bude záviset na velikosti kousků zeleniny.

Během toho si připravíme čočku belugu. Čočku propláchneme, vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Přidáme 2 kusy bobkového listu a přivedeme k varu. Doba vaření se přizpůsobí podle druhu čočky, následujeme pokyny na obalu (beluga se obvykle vaří 20 až 30 minut). 5 minut před koncem vařením dochutíme čočku solí a slijeme vodu, která se nestihla vyvařit.

Lososové filety omyjeme vodou, lehce osušíme papírovou utěrkou a položíme je kůží dolů na plech, který jsme vyložili pečicím papírem nebo alobalem. Osolíme, posypeme bylinkami dle chuti a pokapeme olivovým olejem. Plech přidáme do trouby, kde se nám již připravuje zelenina a pečeme asi 10 minut. Délka pečení závisí na tloušťce jednotlivých filetů. Losos je hotový, když se maso po zapíchnutí vidličky lehce odděluje.         


Autor: redakce Proprarodice.cz

Recepty




Informace (nejen) pro prarodiče

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze bez ohledu na počet svíček na vašem dortu. Pokud nám dáte svůj e-mail, slibujeme, že jej budeme používat k zasílání důležitých nebo zajímavých sdělení. Prosíme, zkontrolujte si svoji emailovou schránku, kam jsme poslali potvrzovací e-mail.

© 2024 Proprarodice.cz, s.r.o.
by Media Heroes