Kuřecí rizoto se žampióny
Zajímavá možnost jak zpracovat zbytky pečeného kuřete. Receptů na tento pokrm je opravdu hodně. Tento je vyzkoušený a léty prověřený. Rozhodně ho doporučujeme.
Zdroj: redakce PROPRARODIČE
Na rizoto budeme potřebovat:
½ pečeného kuřete (nebo 2-3 čtvrtky či stehna) včetně výpeku
1 menší cibuli
4 lžíce olivového oleje
10 větších žampiónů
kulatozrnou rýži (je možné použít i jinou)
malý kousek másla
sýr na posypání
sůl, pepř, kmín, mletý koriandr (případně koření, které máte rádi)
Nejprve si obereme maso od kostí. A dále si uvaříme rýži dle návodu. Množství rýže bude záležet na počtu strávníků, ale také na množství obraného masa. Zde jsem použila větší čajový hrnek. Pro vaření rýže jsem dala dvojnásobné množství osolené vody. Kulatozrná rýže se ráda připaluje, proto raději hlídáme var a případně malé množství vody dolijeme.
Rozehřejeme si troubu na 175°C. Oloupeme cibuli, nakrájíme nadrobno a na olivovém oleji ji osmažíme do zlatova. Ihned mírně solíme. Přidáme nakrájené žampióny a koření (pepř, koriandr, kmín). Počkáme, až se tekutina odpaří a žampiony ještě chvíli restujeme.
V závěru vše smícháme v zapékací míse či pekáčku – obrané maso včetně výpeku, rýži, orestované žampiony, kousek másla. Ochutnáme a případně dokořeníme.
Zapékáme asi 20 minut. Servírujeme posypané nastrouhaným sýrem.
Zdroj: redakce PROPRARODIČE