Špenátové lasagne
Zdroj: pixabay.com
Suroviny:
500 g mraženého špenátu
150 ml smetany
500 ml mléka
50 g hladké mouky
50 g másla (plus na vymazání formy)
1 balení lasagní
1 cibule
5 stroužků česneku
150 g parmazánu
sůl
muškátový oříšek
3 lžíce rajského protlaku
rýžový olej
Postup přípravy:
Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme najemno a česnek prolisujeme. Na lžíci rýžového oleje necháme osklovatět cibulku, po chvíli přidáme rozmražený špenát, který ochutíme solí a pepřem, přidáme prolisovaný česnek, smetanu a necháme chvíli povařit.
Nyní připravíme bešamel – v hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme mouku a mícháme asi minutu, než mouka zesvětlá a zpění. Poté za stálého míchání přiléváme mléko a přivedeme k varu. Bešamel osolíme, opepříme a dochutíme muškátovým oříškem. Nadále vaříme za stálého míchání do zhoustnutí omáčky. Ke konci můžeme přidat část nastrouhaného parmazánu.
Zapékací mísu vymažeme máslem, lasagne si připravíme dle návodu a začneme vrstvit do mísy. Dno vyložíme lasagnemi, které lehce potřeme rajským protlakem, na ně rozetřeme vrstvu bešamelu, rozložíme vrstvu špenátu a posypeme parmazánem. Opakujeme dokola, dokud máme ingredience, poslední vrstva by měla být lasagne a bešamel, který bohatě posypeme parmazánem. Vložíme do trouby rozehřáté na 180 °C a pečeme cca 45 minut.
Zdroj: redakce Proprarodice.cz