Španělská zapečená vejce

20.02.2024 Pro prarodiče s.r.o.

Španělská zapečená vejce

Zdroj: Pixabay.com


Suroviny:

2 lžíce olivového oleje

1 cibule, jemně nakrájená

120g nakrájeného choriza

1 žlutá paprika

1 oranžová paprika

2 stroužky prolisovaného česneku

½ lžičky sladké uzené papriky

400g nakrájených rajčat (v plechovce)

4 vejce

petržel

 

Postup přípravy:

Předehřejeme troubu na 200°C. Na pánvi s pevnou rukojetí, která se hodí i do trouby, rozpálíme olivový olej. Přihodíme nakrájenou cibuli a chorizo a opékáme je asi 4-5 minut, až získají krásnou barvu a vůni. Poté přidáme nakrájené papriky a pod pokličkou dusíme 3 -4 minuty, dokud lehce nezměknou.

Do směsi přidáme prolisovaný česnek a posypeme sladkou uzenou paprikou. Dobře promícháme, ale nesmíme nechat papriku připálit, jinak zhořkne. Asi po minutě přidáme nakrájená rajčata, snížíme teplotu a vaříme dalších přibližně 10 minut, dokud se rajčata trochu nezredukují a nezměknou.

Pokud nemáme vhodnou pánev pro troubu, směs přendáme do zapékací mísy a španělská vejce doděláme v ní. Ve směsi zeleniny vytvoříme čtyři prohlubně a do každé z nich rozklepneme jedno vejce.

Zapékací misku nebo pánev vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 10 minut, dokud se vejce nesrazí, ale žloutky zůstanou tekuté. Posypeme nasekanou petrželkou nebo jinými čerstvými bylinkami a podáváme s plátky křupavého chleba nebo jiného pečiva, které jsme pokapali trochou olivového oleje.

Tento jednoduchý a chutný recept na španělská zapečená vejce je skvělý na oběd nebo večeři a zajisté udělá radost i mlsným jazýčkům. Buďte připraveni na to, že se budou všichni u vašeho stolu prát o další porci!


Autor: redakce Proprarodice.cz

Recepty




Informace (nejen) pro prarodiče

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze bez ohledu na počet svíček na vašem dortu. Pokud nám dáte svůj e-mail, slibujeme, že jej nebudeme používat k posílání vtipů na pondělí, ale k zasílání důležitých či zajímavých sdělení.

© 2024 Proprarodice.cz, s.r.o.
by Media Heroes