Španělská zapečená vejce
Zdroj: Pixabay.com
Suroviny:
2 lžíce olivového oleje
1 cibule, jemně nakrájená
120g nakrájeného choriza
1 žlutá paprika
1 oranžová paprika
2 stroužky prolisovaného česneku
½ lžičky sladké uzené papriky
400g nakrájených rajčat (v plechovce)
4 vejce
petržel
Postup přípravy:
Předehřejeme troubu na 200°C. Na pánvi s pevnou rukojetí, která se hodí i do trouby, rozpálíme olivový olej. Přihodíme nakrájenou cibuli a chorizo a opékáme je asi 4-5 minut, až získají krásnou barvu a vůni. Poté přidáme nakrájené papriky a pod pokličkou dusíme 3 -4 minuty, dokud lehce nezměknou.
Do směsi přidáme prolisovaný česnek a posypeme sladkou uzenou paprikou. Dobře promícháme, ale nesmíme nechat papriku připálit, jinak zhořkne. Asi po minutě přidáme nakrájená rajčata, snížíme teplotu a vaříme dalších přibližně 10 minut, dokud se rajčata trochu nezredukují a nezměknou.
Pokud nemáme vhodnou pánev pro troubu, směs přendáme do zapékací mísy a španělská vejce doděláme v ní. Ve směsi zeleniny vytvoříme čtyři prohlubně a do každé z nich rozklepneme jedno vejce.
Zapékací misku nebo pánev vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 10 minut, dokud se vejce nesrazí, ale žloutky zůstanou tekuté. Posypeme nasekanou petrželkou nebo jinými čerstvými bylinkami a podáváme s plátky křupavého chleba nebo jiného pečiva, které jsme pokapali trochou olivového oleje.
Tento jednoduchý a chutný recept na španělská zapečená vejce je skvělý na oběd nebo večeři a zajisté udělá radost i mlsným jazýčkům. Buďte připraveni na to, že se budou všichni u vašeho stolu prát o další porci!
Autor: redakce Proprarodice.cz