Císařský trhanec
Zdroj: Shutterstock.com
Suroviny:
250 g hladké mouky
4 vejce
500 ml mléka
1 polévková lžíce zakysané smetany
80 g cukru krystal
citronová kůra
sůl
rum
hrozinky
máslo
moučkový cukr
Postup přípravy:
Nejprve necháme hrozinky nasáknout rumem, aby získaly skvělou chuť (pokud máme čas, můžeme je nechat namočené celou noc).
Vejce rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. Z bílků a části krystalového cukru vyšleháme pevný sníh. V jiné míse utřeme žloutky se zbývajícím cukrem, přidáme mléko, zakysanou smetanu, citronovou kůru a prosátou mouku smíchanou se solí. Vymícháme hladké těsto, do kterého opatrně přidáme vyšlehaný sníh.
Na rozpálené pánvi rozpustíme máslo a nalijeme připravené těsto. Štědře posypeme rumem nasáklými hrozinkami a pod pokličkou pečeme na středním ohni asi 5 minut. Poté pomocí talíře obrátíme a pokračujeme v pečení i z druhé strany po dobu 2-3 minut.
Následně vyjmeme z pánve na talíř, dvěma vidličkami natrháme na kousky a posypeme práškovým cukrem. Můžeme přidat oblíbenou marmeládu, zavařeninu či ovocný rozvar.
Autor: redakce Proprarodice.cz