Polévka ze zeleného hrášku
Zdroj: redakce Proprarodice.cz
Suroviny:
500 g mraženého nebo čerstvého hrášku
1,2 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
100 ml smetany na vaření
5 stroužků česneku
2 polévkové lžíce hladké mouky
2 lžíce másla
sůl
pepř
majoránka
Na dozdobení:
chléb
slanina
Postup přípravy:
Nejprve si připravíme jíšku. V hrnci si rozpustíme máslo a přidáme dvě lžíce hladké mouky, kterou necháme pomalu zpěnit po dobu dvou až tří minut. Za stálého míchání přilijeme studený vývar a důkladně mícháme, dokud se jíška nerozpustí úplně. Poté přidáme hrášek (pár kuliček si necháme na ozdobu), prolisovaný česnek a dochutíme solí a pepřem. Necháme směs dojít k varu a vaříme asi 15 minut. Po této době důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem.
Nyní přichází na řadu přidání majoránky a smetany na vaření spolu s celými hráškovými kuličkami. Necháme chvíli provařit, aby se všechny chutě pěkně spojily. Hotovou polévku můžeme ihned podávat.
Jako tip doporučujeme k této skvělé hráškové polévce přidat na pánvi opečený chléb nakrájený na kostičky nebo kousky pražené slaniny. Tyto doplňky skvěle podtrhnou chuť této lahodné polévky.
Autor: redakce Proprarodice.cz