Hovězí vývar
Zdroj: redakce PROPRARODIČE
Suroviny
500 g předního hovězího masa s kostí
4 mrkve
2 petržele
1 cibule
1 menší celer
1 rajče
3 stroužky česneku
3 bobkové listy
8 kuliček celého pepře
6 kuliček nového koření
2 lžičky soli
1,5 l vody
Postup přípravy
Polovinu kořenové zeleniny oloupeme a očistíme, česnek a cibuli oloupeme a přepůlíme, slupku rajčete nařízneme nožem do kříže a vše společně s masem vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou a pomalu vaříme.
Tuk z masa neodstraňujeme. Případné nečistoty v průběhu vaření sesbíráme naběračkou.
Po uvaření vytáhneme měkké maso z hrnce, vývar přecedíme přes cedník a zeleninu propasírujeme.
Maso nakrájíme na kousky, vložíme zpět do vývaru a přidáme druhou polovinu na kostičky nakrájené kořenové zeleniny, použít můžeme i další oblíbenou zeleninu (pórek, kapustu, ...).
Dochutíme a krátce povaříme. Přidat můžeme domácí nudle nebo drobení a bylinky.
Autor: redakce PROPRARODIČE