Recept: španělský ptáček
Možná raději připravujete ptáčky „rozlítané“, ale klasika je klasika, že? Každopádně takový rozkrojený ptáček vypadá na talíři znamenitě včetně barevné mozaiky. A víte, jaký je fígl pro plnění ptáčků tak, aby obsah nepopadal po celé kuchyni? Kuchař Pepa Nemrava jej krásně popisuje níže…

Zdroj: kuchař Pepa Nemrava
Na španělského ptáčka budeme potřebovat:
- 900 g hovězí loupané plece nebo kýty (6 plátků)
- 2 vejce uvařená natvrdo
- 12 plátků anglické slaniny (ideálně dlouhé velké kusy)
- 100g slaniny v celku
- 2 nakládané okurky
- 2 párky nebo tenké klobásky
- 1 červenou papriku
- 1 cibule
- 2 PL sádla
- 3 PL plnotučné hořčice
- 2 dcl láku z okurek
- 1 PL hladké mouky
- Sůl
- Pepř
- Provázek
Maso si naklepeme na tenké plátky, osolíme, opepříme a z jedné strany potřeme hořčicí.
Vajíčka si oloupeme a podélně rozkrojíme na čtvrtiny.
Okurky také podélně rozkrájíme na 4 díly.
S párkem a paprikou pokračujeme podobně.
Dva plátky slaniny si položíme na plátek masa na tu stranu, kterou máme potřenou hořčicí. Na něj si naskládáme okurku, párek, vajíčko, a papriku a slaninu zarolujeme. Tím nám vznikne vnitřní rolka ptáčka, která bude krásně držet pohromadě.
Nyní zabalíme rolku do plátku masa tak, abychom vše hezky utáhli do kompaktního „válečku“.
Ptáčka omotáme provázkem a zavážeme.
Sádlo si dáme rozehřát do kastrolu a když je rozpálené, osmahneme slaninu na kostičky, tu vyndáme a dáme stranou.
Na sádle dále orestujeme ptáčky důkladně ze všech stran a taky vyndáme.
Nakonec opečeme nahrubo pokrájenou cibulku do hněda, zaprášíme moukou a zarestujeme rovněž do hněda. Přidáme zbytek hořčice.
Nyní zalijeme lákem z okurek, 500ml vody, osolíme, opepříme, vrátíme ptáčky a necháme pod pokličkou dusit do měkka. (1,5 až 2 h).
Když ptáčci změknou, vyndáme je z kastrolu a omáčku řádně rozmixujeme tyčovým mixérem.
Vrátíme je zpět do hrnce a přidáme i opečenou slaninu.
Dobrou chuť!
Zdroj: kuchař Pepa Nemrava