Koprová omáčka s vajíčkem nebo hovězím masem

13.07.2023 Pro prarodiče s.r.o.

Koprová omáčka s vajíčkem nebo hovězím masem

Zdroj: redakce PROPRARODIČE

Suroviny:

1/2 - 1 kg hovězího masa 

60 g másla

80 g hladké mouky

250 ml hovězího vývaru (dle potřeby) – z hovězího, které uvaříme do měkka

450 ml mléka ( nebo dle potřeby)

100 ml smetany (nejlépe ke šlehání)

čerstvý kopr

sůl

cukr

ocet

20 g másla na zjemnění (není nutné)

Postup přípravy:

V hrnci rozpustíme máslo a přidáme hladkou mouku. Tím připravíme světlou jíšku, kterou za stálého prošlehávání metličkou zalijeme prochladlým vývarem a mlékem a pomalu přivedeme k varu. Osolíme a za občasného prošlehání necháme omáčku zvolna vařit asi 30 minut. Ke konci přidáme smetanu a následně můžeme ještě upravit konzistenci omáčky přidáním vývaru nebo mléka. Omáčku dochutíme octem a cukrem a na zjemnění můžeme ještě přidat kousek másla. Nakonec vmícháme čerstvě nasekaný kopr a hned odstavíme.

Omáčku podáváme s vařeným hovězím masem a houskovým knedlíkem, případně s vařeným či sázeným vejcem a vařenými brambory.

Tip: Máslo a smetanu lze nahradit rostlinou variantou. Ocet je potřeba zavařit, aby se omáčka nesrazila.


Autor:  redakce PROPRARODIČE

Recepty




Informace (nejen) pro prarodiče

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze bez ohledu na počet svíček na vašem dortu. Pokud nám dáte svůj e-mail, slibujeme, že jej budeme používat k zasílání důležitých nebo zajímavých sdělení. Prosíme, zkontrolujte si svoji emailovou schránku, kam jsme poslali potvrzovací e-mail.

© 2025 Proprarodice.cz, s.r.o.
by Media Heroes