Svíčková na smetaně
Znáte někoho, kdo nemá rád svíčkovou? Možná by se pár jedinců našlo, ovšem číslo to bude jistě velmi zanedbatelné. „Svíčku“ jak se jí říká lidově, milují už malé děti a recepty se dědí z generace na generaci. Dnes to bude pod vedením kuchaře Pepy Nemravy.
Zdroj: kuchař Pepa Nemrava
Na svíčkovou na smetaně budete potřebovat:
- 1,2 kg hovězí falešné svíčkové
- 150 g mrkve
- 150 g celeru
- 60 g petržele
- 1ks velké cibule
- 2 PL vinného octa
- 1 dcl bílého vína
- 2 PL citronové šťávy
- 2 PL plnotučné hořčice
- 1 PL cukru
- 1 PL sádla
- 5 bobkových listů
- 6 kuliček nového koření
- 10 kuliček pepře
- 150 g špeku
- sůl
- pepř
- 200 ml smetany 33%
První den:
Nejprve si nakrájíme špek na hranolky a umístíme ho do mrazáku.
Nakrájíme si kořenovou zeleninu a cibuli na kostičky.
Z vinného octa, cukru, soli, vína a citronu si připravíme rozvar a do něj přidáme na 5 minut provařit nové koření, bobkový list a celý pepř, které jsme si na sucho orestovali.
Rozvar scedíme a smícháme se zeleninou.
Maso si očistíme, našpikujeme, stáhneme provázkem, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí.
Na polovinu zeleniny si uložíme maso, zasypeme druhou polovinou zeleniny a necháme naležet v chladu do druhého dne.
Druhý den:
V hrnci rozpálíme sádlo se zbytkem špeku a zarestujeme si maso ze všech stran.
Na výpeku si zarestujeme i zeleninu, na ni dáme maso, přidáme sítko s novým kořením, bobkovým listem, pepřem, podlijeme vodou (nebo vývarem) a dusíme maso do měkka (zhruba 2,5 hodiny).
Maso vyjmeme z hrnce, zeleninu rozmixujeme, přidáme do ní smetanu, případně dochutíme a ještě 10 minut provaříme.
Maso zbavíme provázku, nakrájíme a servírujeme, tak jak máme rádi.
Dobrou chuť!
Zdroj: kuchař Pepa Nemrava