Silný vývar z kostí („domácí bujón")
Zdroj: redakce PROPRARODIČE
Suroviny:
kosti (hovězí, kuřecí, krůtí, vepřové)
6 ks mrkve
3 ks petržele
2 cibule
1 střední celer
5 bobkových listů
10 kuliček celého pepře
8 kuliček nového koření
4 lžičky soli
voda dle potřeby
Postup přípravy:
Zeleninu očistíme a společně s kostmi a kořením dáme do pekáče, podlijeme studenou vodou a přikryté dáme péct.
Po upečení přendáme všechno do hrnce, dolijeme vodu dle potřeby a pozvolna vaříme, dokud nevznikne silný vývar (pod dohledem třeba i tři dny). Poté vyndáme kosti, vývar přecedíme přes cedník a zeleninu propasírujeme.
Vzniklý vývar ještě chvíli povaříme a zredukujeme do zhoustnutí. Hotový vývar nalijeme do skleniček a nebo schladíme a v menších nádobkách zamrazíme. Pro uchování delší trvanlivosti vývar ve skleničkách zavaříme (skleničky vložíme ho hrnce, zalijeme do ¾ studenou vodou a vaříme 1 hodinu). Potom ještě horké vytahujeme a otáčíme víčkem dolů).
Domácí bujón se hodí do rychlých polévek místo kupovaného bujónu nebo třeba jako základ do omáček.
Autor: redakce PROPRARODIČE