Silný vývar z kostí („domácí bujón")

13.01.2024 Pro prarodiče s.r.o.

Silný vývar z kostí („domácí bujón")

Zdroj: redakce PROPRARODIČE

Suroviny:

kosti (hovězí, kuřecí, krůtí, vepřové)

6 ks mrkve

3 ks petržele

2 cibule

1 střední celer

5 bobkových listů

10 kuliček celého pepře

8 kuliček nového koření

4 lžičky soli

voda dle potřeby

Postup přípravy:

Zeleninu očistíme a společně s kostmi a kořením dáme do pekáče, podlijeme studenou vodou a přikryté dáme péct.

Po upečení přendáme všechno do hrnce, dolijeme vodu dle potřeby a pozvolna vaříme, dokud nevznikne silný vývar (pod dohledem třeba i tři dny). Poté vyndáme kosti, vývar přecedíme přes cedník a zeleninu propasírujeme.

Vzniklý vývar ještě chvíli povaříme a zredukujeme do zhoustnutí. Hotový vývar nalijeme do skleniček a nebo schladíme a v menších nádobkách zamrazíme. Pro uchování delší trvanlivosti vývar ve skleničkách zavaříme (skleničky vložíme ho hrnce, zalijeme do ¾ studenou vodou a vaříme 1 hodinu). Potom ještě horké vytahujeme a otáčíme víčkem dolů).

Domácí bujón se hodí do rychlých polévek místo kupovaného bujónu nebo třeba jako základ do omáček.

 

Autor: redakce PROPRARODIČE

Recepty




Informace (nejen) pro prarodiče

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze bez ohledu na počet svíček na vašem dortu. Pokud nám dáte svůj e-mail, slibujeme, že jej nebudeme používat k posílání vtipů na pondělí, ale k zasílání důležitých či zajímavých sdělení.

© 2024 Proprarodice.cz, s.r.o.
by Media Heroes