Skvělá mrkvová polévka s chutí pomeranče a zázvoru

09.11.2024 Alena Kučerová

Nastal krásný barevný podzim, na Moravě se nám letos neurodilo ovoce potřebné k vypálení kořalky a tak přijdou v hojnější míře ke slovu polévky. Jedna z nej, které jsem za svého života ochutnala, je maďarská mrkvová.

Mrkvová polévka s chutí pomeranče a zázvoru

Zdroj: Alena Kučerová

Maďarsko je zemí pro gurmány zaslíbenou. Guláše, perkelty, rybí polévka halászlé, klobásky, čabajky, je toho ještě mnohem víc, co maďarská kuchyně nabízí. Při poslední návštěvě jsme se přesvědčili, že maďarští kuchaři umí skvěle vařit i bez papriky. V restauraci hotelu Répce v Büku nám nabídli zářivě oranžovou polévku. Mrkvovou s pomeranči a zázvorem. S trochou nedůvěry jsme ochutnali a výrazná chuť nás okouzlila. Usměvavý číšník však místo receptu nabízel sklenici vína. A tak nezbylo, než pečlivě chutnat a hledat suroviny, které se v polévce ukrývají. Po příjezdu domů jsem ji zkusila uvařit – a podařilo se. Od té doby je na našem stole často. Díky zázvoru, který je skvělou zahřívací potravinou, je dobré, vařit tento oranžový zázrak právě v zimní dny. Polévka nejenom zahřeje a polahodí oku, ale navíc je kaloricky velmi příznivá a tak si po ní k odpolednímu kafíčku můžeme dát nějakou tu maďarskou sladkou dobrotu – třeba kremeš, nebo kaštanovou roládu.


Mrkvová polévka se zázvorem a pomerančem – recept na čtyři porce:

Suroviny: polévková lžíce másla, 5 – 6 velkých mrkví, asi pětinové množství petržele a celeru, ½ středního pomeranče, čerstvý zázvor, sůl, pepř dle chuti, krajíček staršího chleba, tuk na jeho opečení

Zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kousky. V hrnci rozpustíme máslo a zeleninu na něm restujeme, až se krásně rozvoní a mrkev pustí zlatavou barvu. Poté zalijeme vodou, tak aby asi o deset centimetrů přesahovala suroviny, osolíme a vaříme do měkka. Máme-li bujón, můžeme jím vodu nahradit, ale není to nutné. Po změknutí polévku rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Měla by vzniknout hmota podobající se řídké bramborové kaši. Do polévky nastrouháme podle chuti kůru z dobře omytého pomeranče a vymačkáme do ní i jeho šťávu. Na závěr na co nejjemnějším struhadle, opět podle chuti, nastrouháme zázvor. Jeho chuť se v polévce krásně rozvine, zejména pokud nám vydrží do druhého dne. Proto se zázvorem opatrně. Polévku podáváme s malými nakrájenými kostičkami opečeného chleba.


Text a foto: Alena Kučerová

Recepty




Informace (nejen) pro prarodiče

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze bez ohledu na počet svíček na vašem dortu. Pokud nám dáte svůj e-mail, slibujeme, že jej budeme používat k zasílání důležitých nebo zajímavých sdělení. Prosíme, zkontrolujte si svoji emailovou schránku, kam jsme poslali potvrzovací e-mail.

© 2024 Proprarodice.cz, s.r.o.
by Media Heroes