Kulajda podle mojí babičky
Pepova kulajda je opravdová lahůdka pro všechny milovníky hub a smetany. Tato tradiční česká polévka, připravená podle rodinného receptu zkušeného kuchaře Pepy, vás okouzlí svou bohatou chutí a neodolatelnou vůní. Každou lžičkou si vychutnáte dokonalou harmonii brambor, hub, smetany a kopru.
Zdroj: kuchař Pepa Nemrava
Kulajda
A zde již máme postup:
Namočíme si aspoň 2 hodinky dopředu 30g sušených hub.
Ze dvou lžic másla a dvou lžic hladké mouky si uděláme tmavou jíšku.
Jíšku na dvakrát zalijeme studeným kuřecím vývarem (1,2l) a důkladně rozmícháme.
Přidáme 350 g brambor nakrájených na kostičky, 2 dcl vody z hub, osolíme a vaříme brambory do měkka
Pak přidáme pokrájené houby, 3 lžíce octa, lžíci cukru a vaříme dalších 10 minut (brambory se díky octu nerozvaří).
Následně přidáme 200 ml smetany 33% a zase 10 minut povaříme.
Opatrně vyklepneme do polévky 4-6 vajíček a necháme vařit už jen minutku.
Vypneme plotýnku a před podáváním do polévky zamícháme nasekaný kopr.
Dobrou chuť!
Zdroj: kuchař Pepa Nemrava