Křupavé zelňáky z trouby

10.09.2024 Pepa Nemrava

Kuchař Pepa dodává: „Raději nebudu psát “Jihočeské Zelňáky”, abych zas nedostal bídu, že takhle se vůbec nedělaj. Já vím, každej je dělá jinak a v každým koutku České a Slovenské republiky se jim taky jinak říká. Tyhle jsou za mne nejlepší, jaký znám a tak vám přidávám recept.“

Křupavé zelňáky z trouby

Zdroj: kuchař Pepa Nemrava

Na zelňáky budete potřebovat:

  • 500 g kysaného zelí
  • 250 g polohrubé mouky
  • 120 g sádla
  • 80 g škvarků
  • 1 vejce
  • Drcený kmín
  • Sůl
  • Pepř

Možná je jednodušší a krásnější těsto vyválet a pak vykrájet kolečka nebo čtverečky, ale když je chcete mít co nejtenčí a nejkřupavější, tak je prostě natřete lžící na pečící papír do co nejtenčí vrstvy.

A zde je postup:

Nejprve si zelí scedíme a vymačkáme z něj šťávu.

Do misky si odvážíme mouku, přidáme nasekané škvarky, povolené sádlo, drcený kmín, sůl a pepř.

Zelí si zlehka pokrájíme a také přidáme do misky.

Nakonec přidáme vajíčko a vše důkladně promícháme nejprve měchačkou a následně rukama.

Na plech si dáme pečící papír a na něj lžící roztíráme co nejtenčí vrstvičky těsta.

Pečeme na 200 st asi tak 20 minut do zlatova.

Když máme plech v troubě, tak si nachystáme další a plechy v troubě postupně střídáme. Pokud máte málo plechů, můžete těsto nanést jen na papír a pak na plech přendat i s papírem

Po vyjmutí zelňáky necháme vychladnout a baštíme.

Dobrou chuť!


Zdroj: kuchař Pepa Nemrava

Recepty Kuchař Pepa Nemrava




Informace (nejen) pro prarodiče

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze bez ohledu na počet svíček na vašem dortu. Pokud nám dáte svůj e-mail, slibujeme, že jej budeme používat k zasílání důležitých nebo zajímavých sdělení. Prosíme, zkontrolujte si svoji emailovou schránku, kam jsme poslali potvrzovací e-mail.

© 2024 Proprarodice.cz, s.r.o.
by Media Heroes