Kuřecí vývar s krupicovými noky
Zdroj: Pixabay.com
Suroviny na vývar:
1/2 kg kuřecích skeletů
1/2 kg kuřecích krků nebo křídel
2 l vody
1 mrkev, 1 petržel, cca 1/4 celeru
1 cibule, 1 stroužek česneku
kousek pórku
bobkový list (2ks), nové koření (4 ks), černý pepř (10 ks)
sůl
olej
nať plocholisté petržele
Suroviny na krupicové noky:
6 lžic krupice
2 vejce
30 g másla
15 ml mléka
špetka soli
Postup přípravy:
Všechny kuřecí části pokapejte olejem a vložte na 10 minut péct do trouby rozehřáté na 200 °C. Po upečení vše dejte do hrnce a zalijte studenou vodou. Pozvolna přiveďte k varu a plamen stáhněte tak, aby se vývar „táhl", nevřel, pouze lehce probublával. Vzniklou pěnu sbírejte a vyhazujte, aby vývar zůstal čirý.
Po hodině vaření vložte do vývaru koření a oškrábanou, na kousky nakrájenou zeleninu. Vše nadále vařte další hodinu. Poté vývar přes síto sceďte. Vyberte zeleninu a z kostí oberte maso.
Zeleninu pokrájejte a spolu s obraným masem vraťte zpět do vývaru. Přidejte uvařené noky, dochuťte solí a pepřem a přidejte nahrubo pokrájené listy plocholisté petržele.
Krupicové noky: Ve vlažném mléce rozpusťte máslo, zašlehejte vejce a přidejte špetku soli. Následně přidejte krupici. Z tohoto vypracujte hladké těsto a nechte 15 minut odpočívat.
Lžící tvarujte noky, které vkládejte do vroucí osolené vody (nebo rovnou do již hotového vývaru). Vařte přibližně 7 minut, dokud nevyplavou na povrch.
Autor: redakce PROPRARODIČE