Mrkvová polévka
Zdroj: pixabay.com
Suroviny
4 mrkve
2 lžíce másla
250 ml 12% smetany
1 l zeleninového vývaru
4 brambory
sůl
mletý černý pepř
mletý muškátový oříšek
trochu smetany na servírování
Postup přípravy
Mrkev omyjeme, oloupeme a nahrubo nastrouháme. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme máslo a přidáme nastrouhanou mrkev, kterou restujeme na mírném ohni asi 10 minut.
Po orestování mrkev podlijeme horkým vývarem a osolíme. Přidáme nakrájené brambory a necháme je pozvolna vařit.
Když jsou brambory téměř měkké, přidáme smetanu, důkladně rozmixujeme a vaříme na mírném ohni ještě asi 20 minut.
Během vaření polévku dochutíme pepřem a špetkou muškátového oříšku. Podle potřeby dosolíme. Polévku ihned podáváme, na talíři ji můžeme pokapat smetanou.
Tip: Polévku můžete na talíři ještě posypat na kostičky nakrájenými toasty opečenými nasucho (nebo připravenými v toastovači),
Autor: redakce PROPRARODIČE