Adventní polévky ze zelí či řepy, dobrá posila na zimu
Předvánoční čas bývá plný shonu a spěchu. Leckdy se nestíháme ani v klidu najíst. Osvědčené polévky ze zeleniny a bylinek našemu tělu prospějí.
pixabay.com
Není nad dobrou, hustou polévku. V chladných dnech zahřeje, dodá energii, je zdravá a posílí v každém věku.
Šumavská zelnice s kaší
Nad přípravou zelnice nemusíme moc přemýšlet. Většinu potřebných surovin obvykle máme doma. Název napovídá, že je typická pro oblast Šumavy a že si na ní pochutnávali už naši předkové.
Zelná polévka s bramborovou kaší a klobásou
- Polévka s kaší je hodně sytá, běžně se podává jako hlavní jídlo. Ostatně kombinace zelí a brambor patří k nejosvědčenějším: Po generace bývala s menšími obměnami nejčastějším jídlem v zimě – ve všední den i ve svátek.
Na sádle nebo oleji krátce osmahneme jednu nakrájenou cibuli, přidáme plátky klobásy nebo uzeného masa. Za stálého míchání opečeme, přisypeme dvě tři lžíce hladké mouky a ještě chvíli mícháme.Zalijeme teplou vodou a vzniklou zásmažku dobře rozmícháme. Ochutíme lžící mírně pálivé papriky, na plátky nakrájeným stroužkem česneku, přidáme sáček kysaného zelí, hrst namočených hub a osolíme. Vaříme, až je zelí měkké. Hotovou polévku zalijeme smetanou a dochutíme pepřem.
Půl kilogramu oloupaných, na plátky nakrájených brambor vložíme do vroucí osolené vody a vaříme do měkka. Vodu slijeme, přidáme máslo, mléko a mixerem vyšleháme na hladkou kaši.
- Horkou polévku nalijeme na talíř a doprostřed položíme porci bramborové kaše. Posypeme čerstvým tymiánem (roste i pod sněhem) a plocholistou petrželkou.
Polévka z červené řepy se smetanou
Na másle osmažíme nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený stroužek česneku. Zhruba tři čtvrtě kilogramu řepy omyjeme, nakrájíme na menší kostky a přidáme do hrnce k osmažené cibuli. Krátce opečeme a zalijeme necelým litrem kuřecího vývaru. Osolíme a ochutíme cayennským pepřem. Zakryjeme poklicí a vaříme přibližně půl hodiny, až řepa změkne.
Na pánvi opražíme dýňová semena a necháme zchladnout. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem a na talíři zjemníme sladkou smetanou. Opraženými dýňovými semeny a natrhanými bylinkovými lístky polévku posypeme.
Jemná polévka z červené řepy
Dýňová semena můžeme nahradit vařenými, na olivovém oleji krátce opečenými kroupami.
- Polévka z řepy není tak vydatná jako tradiční zelnice, ale jako lahůdku a životabudič ji oceníme nejen před Vánocemi.
Autor: Květa Korečková (zdroj: izahradkar.cz )
Foto autor a Pixabay.com
Více aktuálních a přehledných informací naleznete na webových stránkách na www.izahradkar.cz