Rizoto
Zdroj: Pixabay.com
Suroviny
1 hrnek rýže (250-300 g)
1 lžíce sádla (nebo másla)
1 cibule
250-300 g kuřecího masa (nebo krůtího)
mletý pepř
1 špetka soli
sladká červená paprika (podle chuti)
4 lžíce rajčatového protlaku
1 l kuřecího vývaru
tvrdý sýr na posypání
Podle chuti:
hrášek
baby karotka
kukuřice
Postup přípravy
Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno.
V kastrůlku rozehřejeme sádlo nebo máslo a osmahneme na něm nakrájenou cibuli, která by měla zůstat světlá, jen zpěněná.
Kuřecí nebo krůtí maso opláchneme a nakrájíme na kostky. Maso přidáme k zpěněné cibuli a necháme ho ze všech stran zatáhnout. Přidáme sladkou papriku, sůl a pepř, dobře promícháme a přidáme rajčatový protlak, který také zamícháme. Přisypeme důkladně propranou rýži, promícháme a zalijeme kuřecím vývarem. Nakonec přimícháme hrášek a mrkev s kukuřicí. Vše dobře promícháme, zaklopíme kastrůlek a vložíme do předem předehřáté trouby na 200 °C asi na 20 minut. Poté zkontrolujeme, zda je rýže dostatečně měkká a podáváme posypané nastrouhaným sýrem.
Autor: redakce PROPRARODIČE