Dýňový perník
Tento jednoduchý a zdravý recept udělá radost hlavně milovníkům vláčných buchet. Navíc je díky přidaným surovinám výživově hodnotnější – například dýně Hokkaidó (vysoký obsah draslíku, beta-karotenu a vlákniny), špaldová mouka (draslík, hořčík, vláknina), jablka a med (vitamíny A, B1, B6, B12, C a mnoho minerálů).
Zdroj: Martina Vrbická
Co si připravit?
1/2 středně velké dýně Hokkaidó
1 jablko (kyselejší typ)
2 vejce
200 g špaldové mouky (100 g hladké špaldové + 100 g celozrnné špaldové nebo jen hladké špaldové )
3 lžíce mléka
perníkové koření
4 lžíce řepkového oleje
3 lžíce kakaa
1 prášek do pečiva bez fosfátů
5 lžic medu nebo rostlinného sirupu (já použila rýžový)
volitelné: hrst ořechů
volitelné: švestková povidla
volitelné: strouhaný kokos
Jak na to?
Příprava dýně: Pokud dýni dobře umyjete, nemusíte ji loupat ji. Její kůra obsahuje spoustu vitamínů a minerálů a byla by škoda, se o ně přijít. Rozkrojíme ji, lžící vydlabeme semínka a dýni nakrájíme na kostky (cca 220g). Dáme péct do trouby, aby byly pěkně měkké.
Dýni s trochou vody rozmixujeme na pyré (aby ho bylo zhruba 240 ml).
Jablko nastrouháme nahrubo.
Předehřejeme si troubu na 180°C.
V míse smícháme sypké suroviny – mouky, koření, prášek do pečiva a kakao.
Do dvou jiných misek oddělíme žloutky a bílky.
7Bílky vyšleháme se špetkou soli.
Ke žloutkům přilijeme med nebo sirup a zpěníme.
Ke žloutkům přidáme olej, dýňové pyré a nastrouhané jablko.
Zamícháme a přilijeme mléko.
Do této hmoty pomalu přisypáváme smíchané sypké suroviny.
Až vše spojíme, lehce vmícháme ušlehané bílky. Případně přidáme na kousky nasekané ořechy.
Hotové těsto nalijeme do vymazaného vyššího pekáče.
Pečeme cca 35-40 minut.
Já vychladlý perník pomazala ještě domácími švestkovými povidly a posypala kokosem… je to takové chuťové doplnění, ale není nutné.
Autorka článku: Martina Vrbická