Dýňový perník

16.11.2024 Martina Vrbická, Vařme jinak

Tento jednoduchý a zdravý recept udělá radost hlavně milovníkům vláčných buchet. Navíc je díky přidaným surovinám výživově hodnotnější – například dýně Hokkaidó (vysoký obsah draslíku, beta-karotenu a vlákniny), špaldová mouka (draslík, hořčík, vláknina), jablka a med (vitamíny A, B1, B6, B12, C a mnoho minerálů).

Dýňový perník

Zdroj: Martina Vrbická

Co si připravit?

1/2 středně velké dýně Hokkaidó

1 jablko (kyselejší typ)

2 vejce

200 g špaldové mouky (100 g hladké špaldové + 100 g celozrnné špaldové nebo jen hladké špaldové )

3 lžíce mléka

perníkové koření

4 lžíce řepkového oleje

3 lžíce kakaa

1 prášek do pečiva bez fosfátů

5 lžic medu nebo rostlinného sirupu (já použila rýžový)

volitelné: hrst ořechů

volitelné: švestková povidla

volitelné: strouhaný kokos    

Jak na to?

Příprava dýně: Pokud dýni dobře umyjete, nemusíte ji loupat ji. Její kůra obsahuje spoustu vitamínů a minerálů a byla by škoda, se o ně přijít. Rozkrojíme ji, lžící vydlabeme semínka a dýni nakrájíme na kostky (cca 220g). Dáme péct do trouby, aby byly pěkně měkké.

Dýni s trochou vody rozmixujeme na pyré (aby ho bylo zhruba 240 ml).

Jablko nastrouháme nahrubo.

Předehřejeme si troubu na 180°C.

V míse smícháme sypké suroviny – mouky, koření, prášek do pečiva a kakao.

Do dvou jiných misek oddělíme žloutky a bílky.

7Bílky vyšleháme se špetkou soli.

Ke žloutkům přilijeme med nebo sirup a zpěníme.

Ke žloutkům přidáme olej, dýňové pyré a nastrouhané jablko.

Zamícháme a přilijeme mléko.

Do této hmoty pomalu přisypáváme smíchané sypké suroviny.

Až vše spojíme, lehce vmícháme ušlehané bílky. Případně přidáme na kousky nasekané ořechy.

Hotové těsto nalijeme do vymazaného vyššího pekáče.

Pečeme cca 35-40 minut.

Já vychladlý perník pomazala ještě domácími švestkovými povidly a posypala kokosem… je to takové chuťové doplnění, ale není nutné.

 

Autorka článku: Martina Vrbická  

Recepty




Informace (nejen) pro prarodiče

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze bez ohledu na počet svíček na vašem dortu. Pokud nám dáte svůj e-mail, slibujeme, že jej budeme používat k zasílání důležitých nebo zajímavých sdělení. Prosíme, zkontrolujte si svoji emailovou schránku, kam jsme poslali potvrzovací e-mail.

© 2024 Proprarodice.cz, s.r.o.
by Media Heroes