Jak zařadit do jídelníčku víc luštěnin?
Zařadit víc luštěnin do jídelníčku má řadu výhod.
Zdroj: Martina Vrbická
- Obsahují hodně bílkovin a jsou bohaté na vlákninu.
- Celkový obsah tuku v luštěninách je nízký a s výhodným složením.
- Velmi dobře zasycují.
- Najdeme v nich celou řadu vitamínů a minerálních látek.
- Mají díky svému složení řadu příznivých účinků, a to zejména na kardiovaskulární systém a trávicí trakt.
Kam je použit?
1. Pomazánky
Variant existuje mnohem víc než klasika cizrnový hummus. Na jejich přípravu se
hodí všechny druhy. Pomazánky mají díky nim krémovou konzistenci a nemusíte
použít ani mléčné výrobky.
2. Polévky
V krémových rozmixovaných polévkách se spoustou zeleniny zamaskujete luštěniny
jedna dvě. Vyzkoušejte třeba tuhle rychlou čočkovku ZDE.
3. Do salátu
Místo krutonků bude skvělá opečená cizrna. Zeleninový salát se stane sytější
díky fazolím třeba mungo. Kombinací je opravdu spoustu.
4. Přidejte je k mletému masu
Odpůrci si jich ani nevšimnou a ušetříte za maso. Navíc dodáte další kvalitní
živiny.
5. Luštěninové těstoviny
Luštěninové těstoviny jsou celkem novinka. Jsou vynikají nejen skvělými
nutričními hodnotami, ale i velmi rychlou a snadnou přípravou. Použijete je úplně stejně jako těstoviny klasické.
Nebo zkuste omáčky s použitím luštěnin… třeba z téhle boloňské se vám budou doslova dělat boule za ušima ZDE.
6. Na zobání
Místo chipsů můžete použít pečenou cizrnu.
7. Moučník
Jednou variantou, jak luštěniny při pečení využít, je sáhnout po luštěninové
mouce, kdy jí nahradíte část klasické mouky. Oblíbenou surovinou jsou i rozmixované konzervované nebo vařené.
8. Do tortilly
Skvělou výživnou večeři vytvoříte, když přidáte do tortilly třeba fazole.
Vyzkoušíte nějaký způsob?
Jaké je vaše oblíbené luštěninové jídlo?
Autor článku: Martina Vrbická