Perník
Zdroj: pixabay.com
Suroviny
2 hrnky hladké mouky
1 hrnek cukru
1 hrnek mléka
1/2 hrnku oleje
1 vejce
1 kypřící prášek do perníku
1 vanilkový cukr
kvalitní čokoláda
marmeláda
strouhaný kokos
Postup přípravy:
Začneme přípravou hlubokého plechu: vymažeme ho tukem a posypeme hrubou moukou, nebo ho vyložíme pečícím papírem.
Do mísy nasypeme mouku, cukr, vanilkový cukr, kakao a prášek do pečiva na perník a promícháme. Poté přidáme mléko, olej a vejce a směs znovu důkladně promícháme. Pokud chceme, můžeme do těsta přimíchat nasekané ořechy.
Těsto vylijeme na připravený plech a vložíme do trouby předehřáté na střední teplotu.
Pečeme asi 20 minut při teplotě 170 °C, přičemž se řídíme zkušenostmi s vlastní troubou.
Upečený perník uprostřed rozkrojíme, jednu polovinu potřeme marmeládou, znovu spojíme, polijeme rozpuštěnou čokoládou a posypeme strouhaným kokosem.
Autor: redakce PROPRARODIČE