Nepečené šípkové vánoční cukroví s bílkovou polevou
K oblíbeným druhům vánočního cukroví patří takové, které můžeme libovolně tvarovat. K rodinné tradici se pak zpravidla vztahují i užívané tvary.
Zdroj: izahradkar.cz
Do tvaru se však může kdykoliv nově promítnout osobní vkus. Nebo může tvar ovlivnit vzhled jiných druhů vánočního cukroví.
Jde o to, aby pohled na cukrovinkovou domácí tvorbu byl celkově dokonalý.
Rozpis
- 70 g najemno nastrouhaných spařených a oloupaných mandlí
- 150 g moučkového cukru
- 1/2 bílku
- lžíce šípkové zavařeniny
na polevu
- 70 g moučkového cukru
- 1/2 bílku
- trochu citronové šťávy
Jak na cukroví
Mandle, prosátý cukr, bílek, zavařeninu zpracujte v míse na tuhou hmotu.
Dejte ji mezi dva listy pečicího papíru a rozválejte na placku vysokou zhruba 1 cm. Pak sloupněte horní papír a nechte chvíli zaschnout.
Bílek prošlehejte a pak do něj po částech přisypávejte cukr a přidejte šťávu, až získáte hladkou polevu.
Ze zaschlé šípkové hmoty vykrajujte tvary podle svého přání. Odkrojky zpracujte v kompaktní hmotu a znovu z ní vykrajujte, až ji spotřebujete celou.
Vykrojené tvary potřete bílkovou polevou a nechte zaschnout.
Autor: Jiřina Kubáčová (zdroj: izahradkar.cz)