Tvarohová vánoční štola
Oblíbená vánoční pochoutka pochází z Německa a její historie sahá až do 14. století. Sladká štola má tvar bochníku, jenž má připomínat Ježíška zabaleného v plenkách. Variant štoly existuje nepřeberné množství, protože každý region má svůj recept. Může být plněná sušeným či kandovaným ovocem, ořechy, mandlemi, tvarohem nebo marcipánem.
Zdroj: redakce PROPRARODIČE
Suroviny
Na těsto
500 g hladké mouky
125 g cukru krupice
1 špetka soli
1 sáček prášku do pečiva
250 g plnotučného tvarohu
2 vejce
150 g másla
100 g brusinek
6 lžic rumu
½ lžičky vanilkového extraktu
½ lžičky nastrouhané citrónové kúry
Na cukrovou krustu
50 g másla
1 hrnek cukru moučka
Postup přípravy
Brusinky namočíme do rumu – nejlépe den předem, případně je společně s rumem necháme zahřát v mikrovlnce či na plotně.
Mouku, sůl, cukr, kypřicí prášek, tvaroh, vejce, vanilku a změklé máslo zpracujeme do hladkého těsta. Přidáme brusinky (i s rumem, který se nevsákl) a znovu pořádně propracujte.
Z těsta vytvoříme dva stejné válečky. Které přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 minut dozlatova.
Mezitím, co se štola peče, si rozhřejeme máslo.
Ihned po upečení potřeme štolu rozehřátým máslem a bohatě posypejte moučkovým cukrem. Po vychladnutí zabalíme štolu do alobalu a necháme dva až tři týdny odležet. Raději schováme, protože štola je skvělá i čerstvá. ;-)
Tip:
- Do těsta lze přidat také nasekané loupané mandle a kandované ovoce (současně s brusinkami).
- A kdo má rád tradiční štolu s marcipánem, může jej přidat i do tohoto receptu, a to tak že váleček marcipánu zabalí do těsta před pečením.
Autor: redakce PROPRARODIČE