Jahodové knedlíky z bramborového těsta

15.07.2023 Pro prarodiče s.r.o.

Jahodové knedlíky z bramborového těsta

Zdroj: redakce Proprarodice.cz


Suroviny:

300 g vařených brambor

150 g hrubé mouky nebo krupice (také můžeme namíchat v libovolném poměru)

1 vejce

sůl

jahody

tvaroh (zakysaná smetana)

moučkový cukr

máslo

 

Postup přípravy:

Brambory ve slupce uvaříme do měkka. Čas vaření záleží na druhu brambor, mohou se vařit 15 – 20 minut, měkkost můžeme vyzkoušejte tak, že do brambory zapíchneme špičku nože – tím zjistíme, zda jsou již dostatečně uvařené. Brambory necháme vychladnout. Je opravdu důležité, aby se těsto dělalo z dostatečně vychladlých brambor, proto si je klidně uvařte den předem. Po vychladnutí brambory oloupeme a nastrouháme najemno na struhadle. Přidáme jedno vejce, špetku soli a postupně přisypáváme mouku s krupicí – snažíme se s těstem pracovat rychle, aby nám nezřídlo.

V tuto chvíli (nebo dřív) si dáme do velkého hrnce vařit vodu, kterou osolíme. Je potřeba, aby voda byla již vroucí v té chvíli, kdy skončíme s tvarováním knedlíků, abychom je mohly ihned vkládat do vroucí vody a nenechaly je odpočívat na lince.

Z těsta odkrajujeme (oddělujeme) potřebné kusy, abychom do nich zabalily jednu celou jahodu. Velikost bude záležet na velikosti jahody, je potřeba, aby byla celá pečlivě obalená. Knedlíky následně vložíme do vroucí vody a vaříme přibližně 7 až 8 minut, opět záleží na velikosti.

Hotové knedlíky podáváme s tvarohem (nebo zakysanou smetanou), posypané moučkovým cukrem a přelité rozpuštěným máslem. Můžeme přidat ještě další čerstvé jahody.


Autor: redakce Proprarodice.cz

Recepty




Informace (nejen) pro prarodiče

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze bez ohledu na počet svíček na vašem dortu. Pokud nám dáte svůj e-mail, slibujeme, že jej nebudeme používat k posílání vtipů na pondělí, ale k zasílání důležitých či zajímavých sdělení.

© 2024 Proprarodice.cz, s.r.o.
by Media Heroes