Jahodové knedlíky z bramborového těsta
Zdroj: redakce Proprarodice.cz
Suroviny:
300 g vařených brambor
150 g hrubé mouky nebo krupice (také můžeme namíchat v libovolném poměru)
1 vejce
sůl
jahody
tvaroh (zakysaná smetana)
moučkový cukr
máslo
Postup přípravy:
Brambory ve slupce uvaříme do měkka. Čas vaření záleží na druhu brambor, mohou se vařit 15 – 20 minut, měkkost můžeme vyzkoušejte tak, že do brambory zapíchneme špičku nože – tím zjistíme, zda jsou již dostatečně uvařené. Brambory necháme vychladnout. Je opravdu důležité, aby se těsto dělalo z dostatečně vychladlých brambor, proto si je klidně uvařte den předem. Po vychladnutí brambory oloupeme a nastrouháme najemno na struhadle. Přidáme jedno vejce, špetku soli a postupně přisypáváme mouku s krupicí – snažíme se s těstem pracovat rychle, aby nám nezřídlo.
V tuto chvíli (nebo dřív) si dáme do velkého hrnce vařit vodu, kterou osolíme. Je potřeba, aby voda byla již vroucí v té chvíli, kdy skončíme s tvarováním knedlíků, abychom je mohly ihned vkládat do vroucí vody a nenechaly je odpočívat na lince.
Z těsta odkrajujeme (oddělujeme) potřebné kusy, abychom do nich zabalily jednu celou jahodu. Velikost bude záležet na velikosti jahody, je potřeba, aby byla celá pečlivě obalená. Knedlíky následně vložíme do vroucí vody a vaříme přibližně 7 až 8 minut, opět záleží na velikosti.
Hotové knedlíky podáváme s tvarohem (nebo zakysanou smetanou), posypané moučkovým cukrem a přelité rozpuštěným máslem. Můžeme přidat ještě další čerstvé jahody.
Autor: redakce Proprarodice.cz