Domácí bramborové gnocchi [ňoky]

03.12.2024 Pepa Nemrava

Někdy máme prostě chuť ohromit strávníky domácím výtvorem. A takové „noky“ jistě budou slušet téměř každému talíři v různých kombinacích, počínaje sýrovými či rajčatovými omáčkami, přes restované se slaninou, až po zapékané dobroty. Vyzkoušet je můžete ve formě malých kulatých knedlíčků (noků) i jako klasické gnocchi.

Recept, bramborové gnocchi

Zdroj: kuchař Pepa Nemrava

Recept na domácí bramborové gnocchi:

  • 600g brambor ideálně typ “C”
  • 200 g hrubé mouky (plus na posypání)
  • 2 vejce
  • sůl
  • máslo
  • hrst sekané petrželky

Brambory uvaříme v osolené vodě (lepší je uvařit si je den dopředu).

Začneme tím, že si dáme vařit osolenou vodu.

Brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle a rozdělíme na dvě hromádky.

Do hromádky vytvoříme důlek, vyklepneme vajíčko, osolíme a propracujeme.

Přisypeme mouku a rychle vypracujeme těsto (těsto má snahu řídnut).

Těsto rozdělíme na 4 části a vyválíme válečky o průměru zhruba 2 cm.

Válečky rozdělíme na stejné dílky a vyválíme kuličky. Ty dáme vařit do vody a odlepíme od dna.

Když noky vyplavou na povrch, tak vaříme ještě 5 minut. Pak vyndáme do misky, přidáme kousek másla, promícháme a dáme do trouby na 50st. Před podáváním posypeme petrželkou.

Těsto na gnocchi se dělá úplně stejně, jen válečky budou 1,5 cm a místo kuliček vytvoříme do každého dílku prstem důlek.

Když gnocchi vyplavou, tak je vaříme zhruba 2 minuty, pak promícháme s máslem a zase šup do trouby na 50st.

 

Dobrou chuť!


Zdroj: kuchař Pepa Nemrava

Recepty Kuchař Pepa Nemrava




Informace (nejen) pro prarodiče

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze bez ohledu na počet svíček na vašem dortu. Pokud nám dáte svůj e-mail, slibujeme, že jej budeme používat k zasílání důležitých nebo zajímavých sdělení. Prosíme, zkontrolujte si svoji emailovou schránku, kam jsme poslali potvrzovací e-mail.

© 2024 Proprarodice.cz, s.r.o.
by Media Heroes