Domácí bramborové gnocchi [ňoky]
Někdy máme prostě chuť ohromit strávníky domácím výtvorem. A takové „noky“ jistě budou slušet téměř každému talíři v různých kombinacích, počínaje sýrovými či rajčatovými omáčkami, přes restované se slaninou, až po zapékané dobroty. Vyzkoušet je můžete ve formě malých kulatých knedlíčků (noků) i jako klasické gnocchi.
Zdroj: kuchař Pepa Nemrava
Recept na domácí bramborové gnocchi:
- 600g brambor ideálně typ “C”
- 200 g hrubé mouky (plus na posypání)
- 2 vejce
- sůl
- máslo
- hrst sekané petrželky
Brambory uvaříme v osolené vodě (lepší je uvařit si je den dopředu).
Začneme tím, že si dáme vařit osolenou vodu.
Brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle a rozdělíme na dvě hromádky.
Do hromádky vytvoříme důlek, vyklepneme vajíčko, osolíme a propracujeme.
Přisypeme mouku a rychle vypracujeme těsto (těsto má snahu řídnut).
Těsto rozdělíme na 4 části a vyválíme válečky o průměru zhruba 2 cm.
Válečky rozdělíme na stejné dílky a vyválíme kuličky. Ty dáme vařit do vody a odlepíme od dna.
Když noky vyplavou na povrch, tak vaříme ještě 5 minut. Pak vyndáme do misky, přidáme kousek másla, promícháme a dáme do trouby na 50st. Před podáváním posypeme petrželkou.
Těsto na gnocchi se dělá úplně stejně, jen válečky budou 1,5 cm a místo kuliček vytvoříme do každého dílku prstem důlek.
Když gnocchi vyplavou, tak je vaříme zhruba 2 minuty, pak promícháme s máslem a zase šup do trouby na 50st.
Dobrou chuť!
Zdroj: kuchař Pepa Nemrava