Poctivý guláš z hlívy
Možná máte někdy chuť si oběd či večeři odlehčit. Máme pro vás recept na guláš, který je do třičtvrtě hodinky hotový i s přípravou. Navíc je opravdu velmi lahodný a chutný. Je vyzkoušený na členech rodiny, kteří nedají dopustit na masitá jídla.
Guláš z hlívy ústřičné (zdroj: redakce PROPRARODIČE.CZ)
Recept na guláš z hlívy
Budete potřebovat:
- balení hlívy ústřičné
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 menší pálivá paprička (případně chilli vločky)
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce protlaku
- 1 lžička červené papriky
- vrchovatá lžíce hladké mouky na zahuštění (pro bezlepkovou verzi může být mouka rýžová)
- sůl, kmín, koření (zde je použita majoránka)
Dáme si zpěnit cibulku na olivovém oleji a ihned ji dostatečně osolíme. Necháme ji zesklovatět. Přidáme najemno nakrájený česnek a papričku a necháme provonět. Zasypeme sladkou paprikou. Doplníme o dvě vrchovaté lžíce protlaku a zarestujeme. Přidáme nahrubo nakrájenou hlívu, kmín, majoránku a naposledy necháme chvilinku restovat. Zalijeme asi 1,5 dcl vody či vývarem. Pod pokličkou dusíme 20 minut. Mezi tím, co se hlíva dusí, si rozmícháme mouku ve vodě. Následně nalijeme do guláše. Nyní je potřeba ještě 5-10 minut guláš povařit, aby se ztratila „mouková“ chuť. Guláš nakonec dochutíme. Podávat můžeme například s jasmínovou rýží a pro více bílkovin zasypat vydatně sýrem.
Pozn. Z tohoto množství vyjdou dvě velké porce guláše.
Zdroj: redakce PROPRARODIČE