Hřibová zelnica z Hostětína
Ne každý se dokáže na Štědrý den postit, aby uviděl zlaté prasátko. Maso bylo a stále je v tento den zapovězeno. Recept na skvělé postní jídlo pochází z Hostětína v Bílých Karpatech.
Foto: Alena Kučerová
Je to takzvaná Zelnica, součást štědrovečerní tabule, ale pochutnat si na ni hladoví strávníci mohou už během dne, protože jde o postní variantu. Skoro v každé chalupě se vaří trošičku jinak, o jednotlivých obcích ani nemluvě. Mění se i názvy, někde je to zelnica, někde kyselica na slovenské straně hranice si pochutnáme na kapustnici.
Hostětínská hřibová zelnica patří k tradičním lákadlům zářijových Jablečných slavností. Nic, ale nebrání tomu, abychom si ji uvařili i ve dny všední, třeba i v masité podobě s uzeným masem, či klobáskou. Jako všechna jídla lidové kuchyně jde o velmi dobrou, sytou a také zdravou krmi. Kdo si bude chtít svůj výtvor zkonfrontovat s hostětínskou předlohou, bude mít příležitost koncem září, kdy se v Hostětíně opět uskuteční Jablečná slavnost.
Zelnica - hlavní suroviny
Podle chuti sušené, čerstvé nebo naložené houby, pět větších brambor, kysané zelí dle chuti, 100 g sušených nakrájených švestek zbavených pecek, lžíce sádla, hladká mouka dle potřeby, sůl, jalovec, bobkový list, celý pepř, sladká nebo kysaná smetana.
Nejdříve si uděláme zásmažku, nejlepší je z vepřového sádla a hladké mouky, po jejím ztmavnutí zásmažku zalijeme vodou, dobře rozmícháme a osolíme, přidáme koření – jalovec, bobkový list a celý pepř a houby, sušené předem namočíme. Nejlepší jsou bílé hřiby pravé – v Hostětíně se jim říká pravíky a na rozdíl od jiných druhů hub polévku neobarví. Po houbách pro větší sytost do hrnce přidáme nakrájené brambory a teprve až po jejich změknutí nadrobno překrájené kysané zelí. Tento postup je třeba vždy dodržet, protože vařením společně s kysaným zelím brambory nezměknou. Na závěr do polévky vložíme nakrájené a vypeckované sušené švestky. Ty chuť polévky příjemně doplní a jejich sladkost srazí případnou trpkost zelí. Milovníci masa si polévku mohou vylepšit nakrájenou klobáskou. Na talíři můžeme polévku ještě doplnit lžící kysané nebo sladké smetany. Z uvedených surovin uvaříme čtyři porce.
Recept poskytla a polévku uvařila Milena Zajíčková.
Text a recept zpracovala Alena Kučerová, novinářka spolupracující s Pro prarodiče s.r.o.
Foto: Alena Kučerová