Dýňové placky s čočkou beluga a bylinkovým dipem

Suroviny:
Na placky:
1 menší dýně Hokkaidó nebo máslová dýně (cca 700 g)
1 hrnek čočky beluga (cca 250 ml)
4 vejce
150 g sýru Grana Padano nebo Tofu
kari nebo sušené bylinky – dle chuti
sůl
pepř
Na dip:
1 malý bílý jogurt (ten, který nám chutná)
2 lžíce majonézy či sojananézy
sůl
pepř
bylinky – sušené nebo čerstvé
Postup přípravy:
Dýni Hokkaidó omyjeme, máslovou dýni oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Vložíme do zapékací misky vyložené pečícím papírem, pokapeme olivovým olejem a dáme do trouby vyhřáté na 180 °C; pečeme do změknutí.
Zatímco se nám peče dýně uvaříme si čočku (dle návodu) a nastrouháme sýr.
Zchladlou dýni rozmixujeme do hladka a přendáme do mísy. Přidáme čočku, strouhaný sýr a vejce. Vše promícháme, osolíme, opepříme a dochutíme kari nebo bylinkami.
Vyložíme si plech pečícím papírem, na který tvarujeme placky – ideálně dle tvořítka (velikost dle libosti, tloušťka cca 1 cm).
Placky vložíme do trouby a pečeme na 180 °C asi 15 minut, poté otočíme a pečeme z druhé strany ještě 15 minut či dle potřeby.
Podáváme s dipem jako hlavní jídlo nebo jako přílohu k masu či místo pečiva k zeleninovým pomazánkám.