Domácí ořechový chléb

05.10.2024 Pro prarodiče s.r.o.

Ořechový chléb s bylinkovým máslem

Zdroj: pixabay.com

Suroviny 

250 g celozrnné žitné mouky

250 g hladké mouky

42 g čerstvého droždí

3 lžíce rozpuštěného sádla

1 lžíce cukru

1 lžíce soli

1 lžíce kmínu

1 lžíce podrceného fenyklu

1 lžíce octa

250 ml podmáslí

asi 100 ml vody

2 hrsti nahrubo nadrcených ořechů

Postup přípravy 

V misce smícháme asi 3 lžíce mouky, cukr, droždí a 3-4 lžíce podmáslí. Na teplém místě necháme vzejít kvásek. 

V jiné míse smícháme všechny další suroviny kromě ořechů, přidáme vykynutý kvásek a vypracujeme hladké těsto. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme v teple asi 45 minut kynout. 

Po vykynutí vyklopíme těsto na vál, zapracujeme do něj ořechy a vytvoříme bochánek, který vložíme ho do moukou vysypané ošatky. Necháme znovu kynout po dobu 30 minut. 

Mezi tím si rozehřejeme troubu na 230°C a vyložíme si plech pečícím papírem. 

Po uplynulé půlhodině chléb vyklopíme na plech, lehce jej potřeme vodou a dáme péci. Po 10 minutách teplotu v troubě stáhneme na 180°C a necháme ještě asi 35 - 40 minut dopéct.

Pokud by chleba na povrchu rychle tmavnul, přikryjeme ho alobalem, aby se nespálil. 

Upečený chléb přemístíme na mřížku a necháme vychladnout. 

Tip: 

Zkuste si k nadýchanému chlebu s křupavými kousky ořechů udělat bylinkové máslo.
Co budete potřebovat? 

50 g měkkého másla

1 stroužek česneku, utřený

1 lžíce nasekané petrželky

1 lžička nasekaného tymiánu

špetka soli a pepře

Pozn.: Pokud nemáte čerstvé bylinky a česnek, lze použít sušenou variantu.


 Autor: redakce PROPRARODIČE      

Recepty




Informace (nejen) pro prarodiče

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze bez ohledu na počet svíček na vašem dortu. Pokud nám dáte svůj e-mail, slibujeme, že jej budeme používat k zasílání důležitých nebo zajímavých sdělení. Prosíme, zkontrolujte si svoji emailovou schránku, kam jsme poslali potvrzovací e-mail.

© 2024 Proprarodice.cz, s.r.o.
by Media Heroes