Domácí ořechový chléb

Zdroj: pixabay.com
Suroviny
250 g celozrnné žitné mouky
250 g hladké mouky
42 g čerstvého droždí
3 lžíce rozpuštěného sádla
1 lžíce cukru
1 lžíce soli
1 lžíce kmínu
1 lžíce podrceného fenyklu
1 lžíce octa
250 ml podmáslí
asi 100 ml vody
2 hrsti nahrubo nadrcených ořechů
Postup přípravy
V misce smícháme asi 3 lžíce mouky, cukr, droždí a 3-4 lžíce podmáslí. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
V jiné míse smícháme všechny další suroviny kromě ořechů, přidáme vykynutý kvásek a vypracujeme hladké těsto. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme v teple asi 45 minut kynout.
Po vykynutí vyklopíme těsto na vál, zapracujeme do něj ořechy a vytvoříme bochánek, který vložíme ho do moukou vysypané ošatky. Necháme znovu kynout po dobu 30 minut.
Mezi tím si rozehřejeme troubu na 230°C a vyložíme si plech pečícím papírem.
Po uplynulé půlhodině chléb vyklopíme na plech, lehce jej potřeme vodou a dáme péci. Po 10 minutách teplotu v troubě stáhneme na 180°C a necháme ještě asi 35 - 40 minut dopéct.
Pokud by chleba na povrchu rychle tmavnul, přikryjeme ho alobalem, aby se nespálil.
Upečený chléb přemístíme na mřížku a necháme vychladnout.
Tip:
Zkuste si k nadýchanému chlebu s křupavými kousky ořechů udělat bylinkové máslo.
Co budete potřebovat?
50 g měkkého másla
1 stroužek česneku, utřený
1 lžíce nasekané petrželky
1 lžička nasekaného tymiánu
špetka soli a pepře
Pozn.: Pokud nemáte čerstvé bylinky a česnek, lze použít sušenou variantu.
Autor: redakce PROPRARODIČE