Pomazánky z pečené zeleniny

05.11.2023 Pro prarodiče s.r.o.

Pomazánky z pečené zeleniny


Pomazánka z pečené mrkve s kari          

Suroviny:

3 větší mrkve (vystačí na cca na 2 bagety)

olivový olej (dle potřeby)

kari

sůl

pepř

Postup přípravy:

Mrkev očistíme a celou vložíme do zapékací misky vyložené pečícím papírem. Pokapeme olivovým olejem, trochu osolíme, opepříme a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C na půl hodiny. Občas mrkev otočíme, aby se upekla rovnoměrně.

Upečenou a zchladlou mrkev vložíme do mixéru i s „výpekem“, přidáme kari, opět trochu oleje a začneme mixovat. Olej přiléváme postupně tak, aby vznikla krémová konzistence. V závěru dochutíme solí a pepřem.

Podáváme s pečivem, tortillou či zeleninou. Zdobit můžeme opraženými semínky.

Tip: místo oleje lze rozmixovat s tvarohem, skyrem či krémovým sýrem.

 

Pomazánka z pečené červené řepy

Suroviny:

2 střední řepy (opět cca na 2 bagety)

olivový olej (dle potřeby)

3 stroužky česneku – neloupané

sušené bylinky (tymián, rozmarýn, oregano…)

sůl

pepř

lučina, tvaroh nebo žervé

Postup přípravy:

Řepu zbavíme hrubých nečistot, opláchneme ale neloupeme. I se slupkou ji společně s neoloupanými stroužky česneku, bylinkami, solí a pepřem, zakápnutou olivovým olejem, zabalíme do alobalu a vložíme v zapékací misce do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme hodinu.

Po upečení necháme řepu vychladnout. Poté oloupeme a vložíme do mixéru (i s „výpekem“) a rozmixujeme do hladka.  Opět můžeme postupně přelévat olivový olej, ale řepa je hodně zemitá, takže je lepší přidat do mixéru lučinu, tvaroh, nebo žervé.

Poté už stačí jen dochutit solí a pepřem a můžeme podávat s pečivem, zeleninovými plackami anebo s tím, co máme rádi. 

Recepty




Informace (nejen) pro prarodiče

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze bez ohledu na počet svíček na vašem dortu. Pokud nám dáte svůj e-mail, slibujeme, že jej nebudeme používat k posílání vtipů na pondělí, ale k zasílání důležitých či zajímavých sdělení.

© 2024 Proprarodice.cz, s.r.o.
by Media Heroes