Pomazánky z pečené zeleniny
Pomazánka z pečené mrkve s kari
Suroviny:
3 větší mrkve (vystačí na cca na 2 bagety)
olivový olej (dle potřeby)
kari
sůl
pepř
Postup přípravy:
Mrkev očistíme a celou vložíme do zapékací misky vyložené pečícím papírem. Pokapeme olivovým olejem, trochu osolíme, opepříme a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C na půl hodiny. Občas mrkev otočíme, aby se upekla rovnoměrně.
Upečenou a zchladlou mrkev vložíme do mixéru i s „výpekem“, přidáme kari, opět trochu oleje a začneme mixovat. Olej přiléváme postupně tak, aby vznikla krémová konzistence. V závěru dochutíme solí a pepřem.
Podáváme s pečivem, tortillou či zeleninou. Zdobit můžeme opraženými semínky.
Tip: místo oleje lze rozmixovat s tvarohem, skyrem či krémovým sýrem.
Pomazánka z pečené červené řepy
Suroviny:
2 střední řepy (opět cca na 2 bagety)
olivový olej (dle potřeby)
3 stroužky česneku – neloupané
sušené bylinky (tymián, rozmarýn, oregano…)
sůl
pepř
lučina, tvaroh nebo žervé
Postup přípravy:
Řepu zbavíme hrubých nečistot, opláchneme ale neloupeme. I se slupkou ji společně s neoloupanými stroužky česneku, bylinkami, solí a pepřem, zakápnutou olivovým olejem, zabalíme do alobalu a vložíme v zapékací misce do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme hodinu.
Po upečení necháme řepu vychladnout. Poté oloupeme a vložíme do mixéru (i s „výpekem“) a rozmixujeme do hladka. Opět můžeme postupně přelévat olivový olej, ale řepa je hodně zemitá, takže je lepší přidat do mixéru lučinu, tvaroh, nebo žervé.
Poté už stačí jen dochutit solí a pepřem a můžeme podávat s pečivem, zeleninovými plackami anebo s tím, co máme rádi.