Houbový kuba

10.12.2024 Pepa Nemrava

Houbový kuba je neodmyslitelnou součástí českých Vánoc. Jeho kořeny sahají hluboko do minulosti. Houby, jakožto dar lesa, nahrazovaly maso a kuba se stal symbolem hojnosti. Dnes je nejen chutným pokrmem, ale i připomínkou našich tradic. Pojďme si ho uvařit podle Pepy Nemravy, našeho dvorního kuchaře.

Vánoce, houbový kuba

Zdroj: kuchař Pepa Nemrava

Na houbového kubu budete potřebovat:

  • 400 g středně velkých krup
  • 40 g sušených hub
  • 4 PL sádla
  • 1 cibule
  • 2 ČL drceného kmínu
  • hrst sušené majoránky
  • 5 stroužků česneku
  • sůl
  • pepř

Houby si namočíme dvě hodiny dopředu do vody. Kroupy si uvaříme v osolené vodě do měkka.

Na pánvi rozehřejeme 2 PL sádla a na něm orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli dozlatova.

Kroupy scedíme, přidáme k nim orestovanou cibulku, na plátky nakrájený česnek, drcený kmín, promnutou majoránku a houby, z nichž jsme slili polovinu vody.

Vše zamícháme, osolíme, opepříme a zarovnáme do pekáčku vymazaného sádlem.

Vyhladíme povrch a položíme na něj po kousíčkách zbytek sádla.

Dáme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 25–30 minut.

Dobrou chuť!

 

Zdroj: kuchař Pepa Nemrava




Informace (nejen) pro prarodiče

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze bez ohledu na počet svíček na vašem dortu. Pokud nám dáte svůj e-mail, slibujeme, že jej budeme používat k zasílání důležitých nebo zajímavých sdělení. Prosíme, zkontrolujte si svoji emailovou schránku, kam jsme poslali potvrzovací e-mail.

© 2024 Proprarodice.cz, s.r.o.
by Media Heroes