Houbový kuba
Houbový kuba je neodmyslitelnou součástí českých Vánoc. Jeho kořeny sahají hluboko do minulosti. Houby, jakožto dar lesa, nahrazovaly maso a kuba se stal symbolem hojnosti. Dnes je nejen chutným pokrmem, ale i připomínkou našich tradic. Pojďme si ho uvařit podle Pepy Nemravy, našeho dvorního kuchaře.
Zdroj: kuchař Pepa Nemrava
Na houbového kubu budete potřebovat:
- 400 g středně velkých krup
- 40 g sušených hub
- 4 PL sádla
- 1 cibule
- 2 ČL drceného kmínu
- hrst sušené majoránky
- 5 stroužků česneku
- sůl
- pepř
Houby si namočíme dvě hodiny dopředu do vody. Kroupy si uvaříme v osolené vodě do měkka.
Na pánvi rozehřejeme 2 PL sádla a na něm orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli dozlatova.
Kroupy scedíme, přidáme k nim orestovanou cibulku, na plátky nakrájený česnek, drcený kmín, promnutou majoránku a houby, z nichž jsme slili polovinu vody.
Vše zamícháme, osolíme, opepříme a zarovnáme do pekáčku vymazaného sádlem.
Vyhladíme povrch a položíme na něj po kousíčkách zbytek sádla.
Dáme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 25–30 minut.
Dobrou chuť!
Zdroj: kuchař Pepa Nemrava