Meruňkový džem s vanilkovým luskem
Zdroj: redakce PROPRARODIČE
Suroviny
1 kg meruněk
500 g cukru krupice
1 vanilkový lusk
šťáva z půlky citrónu
Postup přípravy
Meruňky nejprve důkladně omyjeme, vypeckujeme, nakrájíme na kousky. Poté je ve skleněné míse smícháme s cukrem, zakryjeme a necháme alespoň 3 – 4 hodiny odležet.
Odleželé meruňky s cukrem přesypeme do velkého hrnce a přivedeme k varu. Vaříme zvolna za neustálého míchání. Po 30 minutách vložíme podélně rozříznutý lusk vanilky, přidáme šťávu z citrónu a pomalu vaříme dalších 15 minut.
Správnou tuhost džemu zjistíme tak, že část odlijeme na talířek. Džem by měl být hustý a z talířku by neměl stékat.
Horký džem přendáme do čistých sklenic, řádně uzavřeme a zavaříme.
Autor: redakce PROPRARODIČE