Džem z květů černého bezu
Zdroj: Dagmar Kuželová
Suroviny
50 bezinkových květů
½ kg cukru krupice nebo krystal
1 balení Gelfix 2 : 1 (nebo více podle potřeby)
citrón chemicky neošetřený
voda
celá skořice na dochucení
Postup přípravy
Natrhané květy dáme do nádoby s citrónovou kůrou a šťávou z citrónu, zalijeme vodou jenom tolik, aby byly květy po zmáčknutí asi 2 cm pod vodou. Necháme minutku přejít varem a potom do druhého dne přikryté pod pokličkou louhovat.
Druhý den přecedíme přes plátýnko a důkladně vymačkáme. Šťávu odměříme a podle návodu na Gelfixu uvaříme džem.
Plníme do sklenic a na chuť přidáme kousek skořice. Zavíčkujeme a skleničky otočíme dnem vzhůru do vychladnutí.
Autorka receptu: Dagmar Kuželová