Léčivé účinky zeleniny a ovoce - cibule
Dnešní doba nás vrací k přírodě, kde často hledáme klid i odpočinek a snažíme se nabrat klidnou energii. Přírodní dary a léčivé účinky můžeme využit i ve stravě. Připravili jsme pro vás krátké články, které osvětlují blahodárný vliv ovoce a zeleniny pro posílení zdraví. Rádi bychom zdůraznili význam a nezbytnou nutnost jejich zařazení do každodenní stravy.
Zdroj: Pixabay.com
CIBULE
Účinky: allicin snižuje riziko arteriosklerózy a
trombózy a posiluje imunitní systém. Éterické oleje brzdí zánětlivé procesy a
uvolňují hlen. Jen červené a žluté odrůdy obsahují sloučeniny, které snižují
riziko vzniku nádorových onemocnění a mají protizánětlivé účinky. Švýcarští
vědci zjistili, že je výbornou prevencí proti osteoporóze. Obsahuje hodně zinku
potřebného na stavbu kostí, vitamíny B,C, A i E.
Množství: čím víc, tím lépe. Doporučuje se jíst
syrová. Musí se jíst jen čerstvá, protože po rozkrájení se po 24 hodinách stává
toxickou. Výzkumy doporučují sníst denně 60 g.
Prostředek proti chřipce: cibuli nasekáme a uvaříme se třemi polévkovými lžícemi medu na sirup. Užívejte po lžičkách.
Na všechny respirační infekce: připravte šťávu z nasekané syrové cibule,
pokapejte ji medem a nechte stát přes noc. Užívejte každé 2 hodiny 1 kávovou
lžičku.
Opar rtu: léčíme tak, že na postižené místo přikládáme plátek syrové
cibule.
Rýma: předcházíme tak, že do nosu vkládáme tampóny namočené v cibulové
šťávě.
Bolesti krku: zmírní zábal z jemně nasekané cibule.
Hnisaiící rány: potřeme obvaz kašičkou z cibule a přiložíme na postižené místo.
Čerpáno ze zdroje, který zpracoval Dr. Vojtěch Vojtíšek, Masarykova
univerzita, Brno.