Léčivé účinky zeleniny a ovoce - pórek
Dnešní doba nás vrací k přírodě, kde často hledáme klid i odpočinek a snažíme se nabrat klidnou energii. Přírodní dary a léčivé účinky můžeme využit i ve stravě. Připravili jsme pro vás krátké články, které osvětlují blahodárný vliv ovoce a zeleniny pro posílení zdraví. Rádi bychom zdůraznili význam a nezbytnou nutnost jejich zařazení do každodenní stravy.
Zdroj: pixabay.com
Účinky:
Působí proti nadýmání a pocitu plnosti, žlučovým kamenům a nechutenství. Obsahuje množství vitamínu E, karotenů, železa a syrový obsahuje kyselinu listovou, vitamín C a B1. Tak jako cibule a česnek je i pór mimořádně antiseptický – pomáhá likvidovat bakterie. Pór také pomáhá chránit srdce a artérie před arteriosklerózou a vysokému krevnímu tlaku.
Množství:
Pórový odvar se lehce připravuje a je vynikající na nahrazení úbytku minerálů po dobu nevolnosti a při průjmu. Jednoduše povařte 8-10 pórů ve 2-3 litrech vody asi 1-2 hodiny.
Pórový sirup je účinný prostředek na plicní infekce. Uvařte několik pórů ve vodě, a když změknou, extrahujte šťávu protlačením přes gázu. Přidejte med a pravidelně užívejte.
Čerpáno ze zdroje, který zpracoval Dr. Vojtěch Vojtíšek, Masarykova univerzita, Brno.