Léčivé účinky zeleniny a ovoce - zelí
Dnešní doba nás vrací k přírodě, kde často hledáme klid i odpočinek a snažíme se nabrat klidnou energii. Přírodní dary a léčivé účinky můžeme využit i ve stravě. Připravili jsme pro vás krátké články, které osvětlují blahodárný vliv ovoce a zeleniny pro posílení zdraví. Rádi bychom zdůraznili význam a nezbytnou nutnost jejich zařazení do každodenní stravy.
Zdroj: Pixabay.com
Účinky :
Rostlinné látky a vitamín C předcházejí rakovině.
Balastní látky regulují zažívání a povzbuzují líná střeva. Kysané zelí pomáhá při
pocitu plnosti, pálení žáhy a krkání. Šťáva z čerstvého zelí léčí žaludeční vředy,
dvanácterník a choroby tlustého střeva. Šťáva ze zelných listů zmírňuje záněty,
působí dezinfekčně a odvádí škodlivé látky přes kůži. Acetylchlorin, který
obsahuje, působí při depresích. Obsahuje antioxidanty a jiné látky zlepšující odolnost proti
chorobám.
Množství :
1/4 hlávky pokryje 1/5 denní potřeby vitamínu C. Vnější listy a košťál je třeba pro zvýšený obsah nitrátů a olova odstranit. Obklady z čerstvých listů zmírňují bolesti svalů, hlavy, močového měchýře a léčí kožní choroby. Při žaludečních potížích je třeba nejméně měsíc pít 5-6 skleniček šťávy denně, asi hodinu před jídlem.
Čerpáno ze zdroje, který zpracoval Dr. Vojtěch Vojtíšek, Masarykova univerzita, Brno